Annons:
Etikettrymdfart-artikel
Läst 8213 ggr
nera
12/25/09, 9:38 PM

Apolloprogrammet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tänkte uppmärksamma Apolloprojektet som tog fart inom Nasa på 1960-talet och berätta lite om hur det hela startade. Efter många försök och några olyckor, så besteg människan äntligen månen till sist.

Apolloprogrammet var en serie amerikanska rymdfärder, med Apollo som rymdkapsel och Saturn IB och Saturn V som uppskjutningsraketer. Syftet var att landsätta människor på månen innan 1960-talet var över, samt återbörda dem säkert till jorden. Rymdfärderna utfördes mellan 1961-1972 och den första månlandningen skedde 20 juli 1969 med Apollo 11, totalt 7 försök gjordes därav 6 var framgångsrika.

Ombord på månlandaren Eagle fanns Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin, med Michael Collins kvar i omloppsbana runt månen i kommandomodulen Columbia. Neil Armstrong blev först på månen. När han satte ner foten, uttalade han de historiska orden: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind".

(Den berömde Neil Armstrong)

Apolloprogrammet var det tredje amerikanska rymdprogram med bemannade färder som startades. Programmet hade som mål att med bemannade färder utforska månen och att skapa förutsättningar för en permanent närvaro genom etablerande av bas på dess yta. Färderna inleddes efter att det förberedande Geminiprogrammet lagt grunden för de tekniker som var nödvändiga för att kunna genomföra mänskliga färder till månen. Apollo var från början tänkt som en uppföljning på Mercuryprogrammet med avancerade uppdrag i omloppsbana kring jorden. Programmet omdirigerades till sitt nya djärva mål av president John F. Kennedy under ett tal till den amerikanska kongressen 25 maj 1961:

First, I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth. No single space project in this period will be more impressive to mankind, or more important in the long-range exploration of space; and none will be so difficult or expensive to accomplish.

John Fitzgerald Kennedy

(John F. Kennedy)

Apolloprogrammet omfattade elva bemannade uppdrag, som alla sköts upp från Kennedy Space Center i Florida. Beteckningen Apollo 1 gavs retroaktivt till det uppdrag som ursprungligen var tänkt att bli det första bemannade, men som slutade i en katastrofal brand under ett test på uppskjutningsplattformen, som dödade astronauterna Virgil "Gus" Grissom, Ed White och Roger Chaffee.

Apollo 4-6 var obemannade testuppskjutningar. Testuppdragen och de första bemannade uppdragen i omloppsbana använde Saturn IB-raketen (med undantag av Apollo 4 som var jungfrufärden för Saturn V, och Apollo 6 som var den andra och sista obemannade flygningen av Saturn V), medan de påföljande använde den kraftfullare Saturn V-raketen.

Apollo 7 var det första bemannade uppdraget, och testade Apollos kommando- och servicemodul i omloppsbana kring jorden. Apollo 8 fortsatte testerna i omloppsbana kring månen, och testade navigationen. Apollo 9 testade månlandaren i omloppsbana kring jorden, och Apollo 10 i omloppsbana kring månen.

Apollo 11 landade för första gången på månen, men kan sägas vara det sista rena testuppdraget, eftersom man dragit in på övrig utrustning för att vara säker på att ha tillräckligt med bränsle. Apollo 12 lyckades med en precisionslandning nära den obemannade sonden Surveyor 3. Under Apollo 13 exploderade en syretank i kommandokapseln, vilket tvingade besättningen att ta skydd i månlandaren och avstå från landningen.

The Actual Apollo 13 Prime Crew - GPN-2000-001167.jpg

(Apollo 13 besättningen)

Apollo 14 fortsatte utforskningen, och ökad fokus på vetenskaplig träning av besättningen gav stor utdelning. Apollo 15 var det första med en ny, utökad typ av månlandare och kommandokapsel, som bland annat medförde en månbil. Under Apollo 16 landade man i ett bergsområde. Apollo 17, som blev det sista uppdraget, hade som en av astronauterna geologen Harrison Schmitt, till skillnad från andra astronauter som varit testpiloter.

Man hade med sig svenska Hasselbladskameror, som man tog bilder med, och sedan lämnade kvar själva kamerorna på månen för att kunna få med sig så mycket mångrus tillbaka som möjligt. När astronauterna kom tillbaka till jorden fick de sitta i karantän för att inte smitta ner någon med något eventuellt månvirus. Denna säkerhetsåtgärd övergavs senare när man visste mer om miljön på månen.

(Hasselbladskameran)

[](Text och bilder från wikipedia 091225)Text och bilder från wikipedia 091225[](Text och bilder wikipedia 091225)

Annons:
sissie
12/25/09, 10:18 PM
#1

Dom kanske kan hämta hem Hasselbladarna. De är säkert någon som betalar miljontals kronor för dem. En bra inkomst till framtida rymdäventyr.

Apollo var väl det "största" programmet det gjort? Alltså mest omfattande än så länge.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

nera
12/25/09, 10:21 PM
#2

Än så länge ja Glad vem vet vad framtiden har att erbjuda Flört

sissie
12/25/09, 10:32 PM
#3

Mera hoppas jag! En station på månen och en på mars! Det vore kul om något av det kunde bli verkligehet under ens egen livstid.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

nera
12/25/09, 10:34 PM
#4

Precis. Den som lever får se Glad

Upp till toppen
Annons: