Annons:
Etikettrymdfart-artikel
Läst 6070 ggr
medde
2009-11-11 12:19

Rymdfarare

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En rymdfarare är en människa som färdas i rymden utanför jordens atmosfär. Rymdfarare är genom bemannade rymdfärdsprogram utbildade till att föra befäl, flyga eller vara besättningsmedlemmar på rymdfarkoster

Orden astronaut och kosmonaut används ofta på svenska under inflytande av engelsk och rysk vokabulär, eftersom Sovjetunionen/Ryssland och USA under mer än fyra decennier var ensamma om att kunna bedriva bemannad rymdfart.

Fram till 2003 utbildades rymdfarare enbart av stater, antingen i militären eller genom civila rymdorganisationer. Arbetsuppgifterna i rymden är bland annat forskning och tekniskt underhåll av infrastrukturen i rymden. Under 2000-talet har de flesta bemannade rymdfärder gått till den Internationella rymdstationen (ISS), där en viktig uppgift varit ihopmonteringen av rymdstationens delar.

År 2004 blev Mike Melvill den första personen att flyga upp i rymden i ett helt privatfinansierat projekt, SpaceShipOne. Farkosten nådde en höjd av 100 kilometer, den av NASA, USA:s flygvapen och Fédération Aéronautique Internationale definierade gränsen för var rymden börjar.

Kriterierna för vad som räknas som bemannade rymdfärder varierar. Fédération Aéronautique Internationale (FAI) räknar endast flygningar som överstiger en höjd av 100 kilometer. I USA får alla rymdfarare som når en höjd av minst 80 kilometer en speciell utmärkelse, The Astronaut Badge.

Totalt 489 människor från 38 länder har nått en höjd på 100 kilometer eller mer. 486 har nått Low Earth Orbit, det kommunikationssatellitsystem som kretsar kring jorden och som huvudsakligen används för mobiltelefonkommunikation. 24 människor har rest längre bort, antingen till månbanan eller till månens yta; tre av dessa 24 har gjort det två gånger: James "Jim" Lovell, John W. Young och Eugene Cernan.

Enligt USA:s kriterier har 496 människor nått rymden (över 80 kilometers höjd). Av åtta piloter på North American X-15 som nådde 80 kilometers höjd nådde sju över 80 kilometer men under 100 kilometer. Rymdfarare har tillbringat över 30 400 dagar (totalt mer än 83 år) i rymden, inkluderande över 100 dagars rymdpromenader. Rymdfararen Sergej Krikaljov har tillbringat mest tid i rymden, 803 dagar, 9 timmar och 39 minuter, eller två år och två månader. Peggy A. Whitson är den kvinna som har tillbringat mest tid i rymden, nämligen 377 dagar.

I USA, Kanada, Storbritannien och många andra engelsktalande nationer kallas professionella rymdfarare för astronauter (astronauts). Ordet kommer från grekiskans ástron (?st???), som betyder "stjärna", och nautes (?a?t??), som betyder "seglare". NASA använder beteckningen för att beskriva de besättningsmedlemmar på NASA:s rymdfarkoster som når jordens omloppsbana eller längre.

En rymdfarare som är anställd vid den Ryska rymdflygstyrelsen (eller dess sovjetiska föregångare) kallas kosmonaut (ryska: ???????´??, kosmonavt, uttal: k?sm?'naft). Ordet kommer från grekiskans kosmos (??sµ??), som betyder "universum", och nautes (?a?t??), som betyder "seglare". "Kosmonaut" och "astronaut" är synonymer i de flesta språk och vilket ord man väljer att använda är ofta av politiska skäl.

Den 14 mars 1995 blev Norman Thagard den första amerikanska medborgaren att färdas till rymden ombord på en rysk rymdfarkost, och blev således den första "amerikanska kosmonauten".

I Kina används sedan länge beteckningarna "yuhángyuán"(???, "person flyga universum") och "hángtianyuán" (???, "rymdfärd person") om rymdfarare. Den betydligt mer sentida termen "taikonauter" för kinesiska rymdfarare är ett västerländskt ord som är okänt i Kina. I Taiwan och Hong Kong används ofta beteckningen "tàikong rén" (???, "rymdman").

Emedan inga andra nationer än Ryssland (tidigare Sovjetunionen), USA och Kina har skjutit upp rymdfarkoster har flera andra nationer sänt människor till rymden i samarbete med ett av dessa tre länder. Beteckningen spationaute (från latinets ord för "rymden", spatium) används ibland för att beteckna franska rymdfarare.

Foto :NASA

Källa Wikipedia 200911/11

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
nera
2009-11-12 13:14
#1

Mycket intressant läsning medde! Tack. Glad

Det var kul att få veta lite om vad de asiatiska rymdfararna kallas.

medde
2009-11-12 19:08
#2

Fanns mycket kul i denna, därav jag lade in den här

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: