Annons:
Etikettrymden-artikel
Läst 5961 ggr
medde
6/28/08, 10:51 PM

Jordens atmosfär

Våran jord atmosfär delas in i ett visst antal lager, som troposfären, mesosfären men vad är detta då? Hoppas du finner ditt svar här.

Troposfären. Jorden och från ytan upp till en höjd på 8 kilometer vid polerna och 18 kilometer vid ekvatorn. Där finns Troposfären, den är döpt efter ett grekiskt ord för blandning, då som den här delen av atmosfären cirkulerar på grund av vindar.  Förhållandena  i troposfären är olika från en region till en annan region och mellan tidpunkterna.  Atmosfärens tillstånd vid en då given tidpunkt kallas för väder.  Växthuseffekten, som får jorden att hålla kvar värmestrålningen från solen, äger faktiskt huvudsakligen rum i Troposfären. 

Stratosfären. Detta är lagret direkt ovanför troposfären, stratosfären  sträcker sig upp till 50 kilometer ovanför jordytan. Våra vanliga trafikplan brukar vanligtvis flyga  i stratosfären(lägsta del), detta för att då kunna undvika turbulens i troposfären. Vid verkligen sällsynta fall kan pärlemormoln  synas i stratosfären ovanför polartrakterna. Detta är eftersom dessa ligger så högt reflekterar de solljuset i flera timmar efter att skymningen fallit så lyser de upp natthimlen på enormt vackert sätt. Luften i stratosfären hettas dock inte upp av konvektion som luften i troposfären.  Denna värms upp i stället av ultraviolett strålning, som absorberas av ozonpartiklarna i stratosfären. Ännu mer ozonpartiklar finns på höga höjder där dessa bildar atmosfärens ozonskikt. Under 1970 talet upptäcktes det att ozonhalten i atmosfären sjönk, många forskare fann och kopplade ihop att detta berodde på miljöfarliga ämnen som klorfluorkarboner. På 1980 talet upptäckta man ett hål i ozonlagret ovanför Antarktis, detta ledde till en världsomfattande förbud mot klorfluorkarboner 1996.

Mesosfären ligger ovanför stratosfären, denna är döpt efter grekiska ordet för mitten. Mesosfären sträcker sig då från 50 kilometer ovanför jordens yta till cirka 85 kilometer. Än en gång sjunker temperaturen medan avståndet till jorden ökar. I mesosfärens högre delar är nu temperaturen lägre än 70-. Nu kan man se stjärnskott och meteorer i mesosfären de meteorer som nu kommer in mot jorden oftas brinner upp i detta skikt. Ovanför detta lager finns ett annat lager som kallas Termosfären, denna sträcker ut från 85 kilometer och till sig upp till enorma 450 kilometer från jordens yta. Då strålning kan slita bort elektroder från sina atomer händer det att jonisering sker i termosfären.

Exosfären kommer då utanför termosfären, detta är ett ytterst tunt lager, nu från 450 kilometer ovanför jorden och nu till det helt enorma 10 000 kilometer.  Nu hittar man de atmosfäriska gaser som finns exosfären, detta är framför allt lättare gaser. Då som väte/helium. Det är många av de satelliter människan skickat ut som finns och kretsar runt jorden just i exosfären.

Foto:Ressu

Av: medde

Datum för publicering

  • 2008-06-28

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
nera
6/29/08, 2:48 PM
#1

Oj, här var det nya namn att lägga på minnet . Jätteintressant artikel medde. Glad Nu har jag lärt mig nåt nytt igen Skrattande

medde
6/29/08, 2:49 PM
#2

#1 Jättekul om du gillade denna! Då blir jag så glad och nöjd.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
6/29/08, 2:51 PM
#3

Mesosfären var ett kul ord. Har jag aldrig hört förr, men nu vet jag vad det är! Glad

nera
6/29/08, 2:52 PM
#4

Termosfären var ochså helt nytt ord för mig.

[Henke29]
6/29/08, 2:54 PM
#5

Ja de där var mycke intresant :)
Tack för all info..
Ska även skriva ut den här artilklen ikväll.
Har bara skummat igenom den och den verkar väldit intresant och den är mycke bra skrivit..
Härlig bild oxå där.

Henke

medde
6/29/08, 2:59 PM
#6

#3/4 Tänk vad vi lär oss här, även jag!

#5 Tack Henke29. Blir glad:-)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Ressu
6/29/08, 7:02 PM
#7

Jätteintressant artikel medde *tummarna upp* Skrattande

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Ayena
6/29/08, 11:05 PM
#8

Mycket intressant! Jag hade ingen aning om att det finns så många "sfärer"

En fråga på detta är när rymdfarkosterna träder in i Jordens atmosfär, på vilken nivå bildas det så stort motstånd att värmen bildas och radiosignalerna försvinner?

Sedan kommer ytterligare en fråga för denna nyfikna; på vilken nivå börjar Jordens dragningskraft ?

Kram från den nyfikne :-)

medde
6/29/08, 11:26 PM
#9

#7 Tack Ressu!

#6 Färjan hettas upp då den återinträder in i atmosfären.  Då har rymdfärjan en hastighet av ca 28,000 km/h. Lägesenergin samt rörelsengergin då i den höga banan som då ligger på 400 kilometer ovanför jorden. kommer att omvandlas till värmenergi hela vägen ner till jordytan. Infallvinkeln är den viktiga delen, då det är infallsvinkeln mot jordatmosfären som avgör graden av uppvärmningen som kommer att ske. Då en allt för brant infallsvinkel kan medföra att den blir för snabb och värmen hinner då inte ledas bort. Så rätt svar beror på återinträdet i jordatmosfären och infallsvinkeln

Men vid en uppskjutning blir det enegin som går åt att lyfta färjan, accelererar då upp till 28,000km/h. Men vid dessa höjder är färjans friktion mot luften väldigt liten på grund av låg luftdensitet och då blir uppvärmningen väldigt liten. Men dett var ju upp och du frågade om ner. Men passade på att ta både upp och ner på en gång.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

medde
6/30/08, 12:42 AM
#10

#8 Exakt när radiotysnaden kommer måste jag kolla för att kunna ge dig ett helt rätt vsar, detta ska jag kunna som rinnande vatten, men inte i kväll .Återkommer om det i morgon.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ayena
6/30/08, 12:43 AM
#11

Tack för svar :-)

Jag hade ju glömt bort att undra varför det inte blir värme vid uppskjutningen, men där var du före mig. Mycket intressant - tack än en gång för svar!

vanessa
6/30/08, 1:47 AM
#12

Det var otroligt intressant, Medde. Visste om att det fanns många lager men hade missat Mesosfären. Så nu har jag lärt mig ännu mer saker. Tänk om man ändå kunde minnas allt. Tack för info. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

medde
6/30/08, 11:36 AM
#13

Jag ska ta reda på mer info nu under dagen, till Devona.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Farwuq
6/30/08, 2:11 PM
#14

#8
Jag vill minnas att det är från drygt 100 km höjd och ner till ungefär 40 km höjd som det är radiotystnad pga joniseringen, men jag kan minnas fel.

T.ex. Columbia förintades på 63 km höjd, dvs nära mitten under den kritiska fasen.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

nera
6/30/08, 11:07 PM
#15

Ja vad roligt med mera intresssanta diskusionsämnen Glad

medde
6/30/08, 11:10 PM
#16

#15 Visst är det!

Devona, Måste be om ursäkt att jag inte hunnit med att svara eller något under dage. Men lovar att ta i tur med detta i morg.

#14 Du minns inte fel:-) Tack!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: