Annons:
Etiketterasteroider-artikelkometer-artikel
Läst 6579 ggr
Farwuq
3/9/11, 12:02 PM

Bohusläns Landskapsstjärna

Vi har nu nått fram till den nordliga halvan av västkusten den som går under namnet Bohuslän, tidigare en bit av Norge. I Detta landskap ligger även norra delen av staden Göteborg.

Detta landskap har fått en röda jättestjärnan Mira Omicron Ceti (ο Ceti, ο CET) i stjärnbilden Cetus (Valfisken) på södra himmelsfären. Man uppskattar att Mira ligger på ett avstånd på 200-400 ljusår. Det är araberna som givit stjärnbilden dess namn vilket är märkligt då det inte finns valar i deras farvatten. Det latinska namnet Stella Mira betyder ”den märkliga stjärnan”.

Mira var den första periodiska variabla stjärnan som upptäcktes och är en så kallad röd variabel stjärna, och typstjärna för miravariabla stjärnor. Den skiftar over en period på omkring 331 dagar från att ha en ljusstyrka på +3 till att vara osynlig för blotta ögat.

Man upptäckte stjärnan Mira B  med Hubble-teleskopet 1995, då låg den 70 astronomiska enheter från moderstjärnan Mira A. Mira A har en ”svans” som går i riktning mot Mira B. Dessa bägge stjärnor har ett omlopp på ca 400 år.

Mira A och Mira B

Källor: Wikipedia

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
Farwuq
3/9/11, 12:10 PM
#1

Förlåt skönhetsfelen med texten, men jag kunde inte fixa det.

Gråter

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[mommo 12]
6/25/14, 3:19 PM
#2

wow, jag gillar den. (kanske för att jag kommer från Bohuslän)

Upp till toppen
Annons: