11. Stjärnor

Dalslands Landskapsstjärna

2010-12-09 08:43 #0 av: Farwuq

Nu har vi kommit till landets västra utmarker, det är dags för Dalsland. Detta är del 13 i artikelserien om våra landskapsstjärnor. Denna gång heter stjärnan Spica.

Spica (a Virginis) är de ljusstark stjärna av första magnituden och starkast i stjärnbilden Jungfrun och är den 15:e starkaste sjärnan på natthimlen. Spica ligger på 260 ljusårs avstånd och är en blå jätte tillhörande spektralklass B.

Spica.jpg

Bild på Spica


Spica är en förmörkelsevariabel, likt Algol (ß Persei). Dess skenbara magnitud varierar mellan +0,92 and +0,98, med en period på 4,0142 dagar. Denna ringa magnitudskillnad är knappt visuellt märkbar.


Den tros vara den stjärna som försåg Hipparchos med de uppgifter som ledde honom till upptäckten av ekliptikans precessoin. Templet i Thebe byggdes med en särskild riktning i förhållande till Spica omkring 3200 f.Kr., och under tidens lopp har precessionen orsakat en långsam men märkbar förändring av jordens relativa riktning till Spica. Nicolaus Copernicus gjorde också många observationer av Spica under sina forskningar kring precessionen.

Virgo.jpg

Källa: Wikipedia

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2010-12-09 10:47 #1 av: StefanW

Intressant läsning!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.