Annons:
Etiketterasteroider-artikelkometer-artikel
Läst 2519 ggr
medde
2/16/08, 12:09 PM

Cygnus X-1

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Cygnus X-1. Det första säkerställda svarta hålet som upptäcktes. Men är det ett stort svart hål? Ingen vet säkert det svaret.

Hålet krestar runt en otroligt stor, blå superjätte och den suger till sig materia från den så olyckliga stjärnan. Den synliga kompenten som är blå är superstjärnan som har namnet HDE 226868.Denna stjärna överför gas till det stora svarta hålets omgivning. Gasen upphettas så att den utsänder röntgenstrålning. Denna starka röntgenkälla i stjärnbilden svanen är den första dubbelstjärna som innhåller ett svart hål.

The nature of ultraluminous X-ray (ULX) sources remains controversial, but many astronomers think that some or most of these objects consist of an intermediate-mass black hole that accretes matter from a companion star.

Den blå superjätten är snabb och gör att varv runt det svarta hålet på 5,6 dygn.

Men det är inte helt säkert att det är rätt att kalla detta ett svart hål. HDE 226868  gjordes det en analys på och det pekar på att den ingår i ett binärt system, men än så länge har man dock inte kunnat hittat dess följeslagare. Samt att det verkar som röntgenkällan är mycket tung, men dock ändå väldigt liten, det skulle då förklara att det självklara tycks då vara ett svart hål.

Så vad är igentligen svaret, är det ett svart hål eller inte? En del säger självklart, men en del säger att det inte är det. Det finns många olika spekulationer om denna. Vad tror du? Får vi veta det någon gång?

Foto:NASA

Av: medde

Datum för publicering

  • 2008-02-16

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Starfall
2/16/08, 8:20 PM
#1

Detta med svarta hål är väldigt intressant:) Själv vet jag inte vad jag tror men visst kan Cygnus X-1 vara ett svart hål det tror jag… Men ett svart hål suger ju åt sig materia,, är det någon som vet vart materian tar vägen? Kommer det till en annan dimension? Happ, nu kom jag igån med mina frågor igen;) hehe

Kramar/Carro

medde
2/16/08, 8:36 PM
#2

Bra och intressanta tankar.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
9/7/09, 12:25 PM
#3

Här var också nåt intressant som jag missat.

medde
9/7/09, 12:31 PM
#4

Se där ja! Vad du hittar på en massa kul saker i våra gömda trådar

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
9/7/09, 12:32 PM
#5

Hi hi, ja där fanns hur mycket som helst i förrådet som jag missat..

medde
9/7/09, 1:52 PM
#6

Men bra är det i alla fall

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
nera
9/7/09, 4:31 PM
#7

Skrattande

Upp till toppen
Annons: