01. Vår planet Jorden

Norrskenet

2007-12-08 12:59 #0 av: vanessa

Norrskenet, norra världens fantastiska färgspel. Aldrig slutar man förundras över detta, vackra fenomen. I den här artikeln kommer jag berätta lite om hur norrskenet uppstår, vart det kan uppstå, om norrskenet har ett ljud etc.

Norrsken kallas det vackra olikt färgade ljus som man ibland kan se röra sig över himlen i de norra delarna av världen. Det latinska namnet på norrskenet är Aurora Borealis och började användas i början av 1600-talet.

 

Motsvarigheten till norrsken kallas sydsken, Aurora Australis, och visar sig i de södra delarna av världen. Tillsammans kallas de för polarsken.

Namnets historia
Aurora var morgonrodnandens gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. Man kan därför även kalla norrskenet nordlig morgonrodnad eller nordligt gryningsljus.

Hur norrskenet uppstår
Jorden omges av ett tunt gashölje som heter atmosfären, och i rymden där utanför rör sig snabba, laddade partiklar. Dessa partiklar kallas även plasma. Norrsken uppkommer när en del av dessa partiklar kommer in i jordens atmosfär och krockar med de atomer och molekyler som finns där. Det är när dessa krockar som norrskenet uppstår.

Under de mest färgsprakande norrskenen, så kallade substormar, kan hela himlen fyllas av helt otroliga former och färger av grönt, rött, violett och blått. Under dessa tillfällen kan ljuset bli mycket starkt. Ibland kan skenet till och med bli så starkt att man utan problem skulle kunna läsa i det. Norrskenets former och färger kan ändras väldigt snabbt, det kan ske från en sekund till nästa. Den mest intensiva delen av ett norrsken varar oftast inte längre än ett tiotal minuter. Sedan övergår det till ett lugnare, mera diskret skimmrande på himlen.

Har norrskenet ett ljud?
Vissa forskare tror att norrskenet låter, men vissa säger att det inte låter. Det finns inga bevis för det ena eller det andra. Men många privatpersoner som som säger sig ha hört ljud vid ett norrsken har hört likadant, deras beskrivningar med norrskenets ljud stämmer bra överrens med andra personers.

Norrskenet verkar ha två olika ljud. Det ena ljudet låter som sprakendet från gnistorna av en eld. Det andra ljudet är ett sorts vinande. Ljuden har hörts vid klart och stilla väder samtidigt som norrskenet har rört sig häftigt och befunnit sig rakt ovanför den lysnande personen. Ljud av norrsken är väldigt ovanligt och det finns många personer som har sett massor av norrsken utan att någonsin ha hört det.

Att tänka på när man vill se ett norrsken
Chanserna att se ett norrsken ökar ju längre norrut man kommer. I genomsnitt förekommer norrskenet i Stockholm en natt på tjugo och i Kiruna är det norrsken nästan varje natt.

Det måste vara mörkt och någorlunda klart väder för att man ska kunna se norrskenet. Mycket viktigt är att man tittar ofta. Den mest intensiva delen av ett norrsken varar ofta mindre än tio minuter.

I Skandinavien visar sig de aktivaste norrskenen oftast före midnatt.

Själv har jag som en av mina högsta önskningar att få se norrskenet...

Prizma_o_Kristall

Prizma_o_Kristall

Personlig sida

Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-12-08

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-12-08 23:16 #5 av: vanessa

Åh, tänk att få se ett norrsken. Det måste kännas otroligt, som en hälsning från himlen. Det vill jag också se. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-12-08 23:34 #6 av: Jojsan

vilken bra artikel! :) själv har jag heller aldrig sett norrsken, även fast jag bor i norra sverige.. Vill se det någon gång. :)

Anmäl
2008-01-26 23:01 #7 av: vanessa

Min man ska faktiskt på Norrskenssafari, låter kul och spännande. Avundsjuk... Ja. Men det bjuder jag på. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-27 11:04 #8 av: medde

Det är bara inte du som är lite avis, även jag som sitter här på andra sidan skärmen.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-01-28 20:46 #9 av: Ayena_old

När jag bodde i Jämtland hade jag turen att få se många mycket vackra norrsken. De flesta går i en färg på blått-grönt men det finns även andra färger.

Det häftigaste jag såg var en natt då det verkade som det var precis rakt över mig. Det var som ett jättestort parasoll där det från mitten skjöt ut strålar i olika färger. Precis i mitten var det svart. Detta var en helt otroligt underbar upplevelse.

Det var väldigt kallt den natten, jag skulle bara lufta innan jag lade mig och blev ståendes på balkongen. Så småningom fattade jag att jag frös och höll på att få nackspärr men det där spelade ingen roll, jag visste ju inte hur länge det skulle vara.

Jag har faktiskt sett ett norrsken i Malmö men förstod inte vad det var. Det var en djup röd färg som flammade på himlen. Dagen därpå stod det i tidningen med en bild. Detta hade skådats ända ner till Paris! Mycket ovanligt.

Anmäl
2008-01-28 21:51 #10 av: medde

#9 Nu blir jag riktigt avis att läsa detta, jag vill med se detta, det lilla vi såg då vi var och tränade hundarna i norr var inte så mycket att hurra för.

Men det du beskrev blir jag salig av att bara höra!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-01-28 22:26 #11 av: vanessa

Det var faktiskt norrsken i Stockholm förrförra året. Missade det. Låg väl och sov. Suck. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-01-29 09:39 #12 av: medde

Törs väll inte säga om jag såg det eller missade det,Pga gliringar om att jag missade ett program på Tv.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-01-30 20:50 #13 av: nera

Norrsken är ett fantastiskt fenomen Glad Jag har också fått äran att uppleva norrsken några ggr här där jag bor i Södra Svealand. Man kan ju bara stå och titta så man får nackspärr. Men vackert är det  Skrattande Minns en gång det var så nära så man nästan kunde ta på det. Det var änglalikt...

Anmäl
2008-01-30 21:01 #14 av: medde

Nu blir jag alldeles knasig, jag vill med se det. För det lilla jag fick så då jag var i norr, var inget speceillet som du beskriver det. Låter så vackert. Så nu blir det nog att ta planera något uppåt framöver.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-01-30 21:13 #15 av: nera

# 14 Ja det ÄR verkligen ett vackert fenomen. Jag hoppas verkligen att får uppleva det på riktigt nångång. Fast det har oftast varit höst då jag har sett det som mest, typ slutet på oktober, November sådär nånting.. Vet inte hur det förhåller sig annars med norrsken vid andra årstider? Nån som vet?

Anmäl
2008-01-30 21:20 #16 av: medde

Det står ganska mycket i artikeln, men ska ge mig ut och söka lite svar under kvällen på det du frågar om.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-01-30 21:28 #17 av: nera

# 16 Ja jag försökte lusläsa artikeln ang min fråga, men jag såg inte direkt att det stod. Jag ska läsa igenom det igen

Anmäl
2008-01-30 21:33 #18 av: medde

Samma här, ska lusläsa det också. men annars söker jag vidare.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-01-30 21:37 #19 av: nera

Jag ska oxå försöka ta reda på lite, så återkommer jag Glad

Anmäl
2008-01-30 21:38 #20 av: medde

Då ses vi här kanske om en stund.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-01-30 21:41 #21 av: nera

Nu hittade jag lite, lägger in en länk. Här står det att norrskenet syns bäst under den kyliga perioden, mellan September till April

 http://www.fjallen.nu/besoka/sken.htm

Anmäl
2008-01-30 21:43 #22 av: medde

#21 Toppen ! Ska genast in och titta, men då blir ju nu bråttom om vi ska hinna i år.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-02-01 00:13 #23 av: Ssannna

alltså, här står ju att läsa att norrsken kan siktas i sthlm så ofta som i genomsnitt var tjugonde natt, jag som trodde att det sällan visade sig under polcirkeln.

jag har sett norrsken ett par gånger vid besök hos släktingar långt upp i norr. tanken har aldrig slagit mej innan, men, skulle det vara möjligt att se så långt ner som i kalmar, eller är det för mycket att hoppas på? finns det speciella omständigheter som gör att det blir mer eller mindre norrsken, eller är det helt slumpmässigt? jag är inte så hemma på detta, men otroligt fascinerad :)

Anmäl
2008-02-01 12:26 #24 av: medde

Kolla in på denna länk, där finns en massa bra info om Norrsken.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-02-01 21:44 #25 av: nera

# 24 Det var schyssta bilder däri Glad

Anmäl
2008-02-02 10:42 #26 av: medde

#25  Visst var det:-) Tänk att få se detta live.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-02-02 22:48 #27 av: nera

# 26 Ja du, jag kan gräma ihjäl mig över att jag inte hade nån kamera med mig den kvällen som jag sist upplevde norrsken här där jag bor en sen höst, då det kommit massor av snö för några år sedan. Jag var ute och rastade grannens hund just då minns jag , på en långpromenad  här ute på landet på kvällen i mörkret . Och helt plötsligt, så kom detta norrsken fram över hela himlen, som ett enormt jättestort skådespel!! Kan inte sätta ord på dessa enormt vackra upplevelser, särskilt då det var så otroligt utbrett på himlen, alldles ovanför mig,  och det såg så stort ut  i alla dess skiftande färger. Jag stod bara där med hunden minns jag, och bara gapade och tittade i en halvtimma tror jag!! Känndes som jag hade hamnat i en annan värld helt plötsligt, där precis allt kunnde hända!! Hunden tyckte nog jag var bra trökig där jag stod och glodde, lika min nacke med. För den fick jag ont i efterråt. Men det var en upplevelse utan dess like kan jag tala om.  Skrattande Har inte sett nåt liknande sedan dess tyvärr...Fundersam

Anmäl
2008-02-02 23:03 #28 av: nera

Hittade lite fina bilder på Norsken, så jag lägger in en länk Glad


Medde redigerar länken/

Rosenmedia

 

Anmäl
2008-02-03 10:39 #29 av: medde

#28 Vilka härliga bilder. Dom är så otroliga att men nästan skulle tro att dom är fejk vilket dom inte är. Men vad avis jag är att du har sett detta. Jag vill ocskå se detta, sen blir jag nog som du stel i nacken. Men jag säger en dag ska jag!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-05-18 13:39 #30 av: vanessa

Tar upp den här tråden med tanke på Devonas fråga om Norrsken i Skåne. Det verkar vara möjligt som sagt. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-05-18 16:19 #31 av: nera

Ja norrsken är vackert Glad

Anmäl
2008-05-18 20:26 #32 av: medde

Tack Vanessa för du tar upp tråden. Då Devona frågar.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-22 12:35 #33 av: Starfall

Denna artikel hade jag nästan glömt bort, trots att det är jag som skrivit den. Jag kände att jag var tvungen att läsa den igen. Jag har nämligen varit och kollat på nätet efter massa bilder på norrsken, och jag måste säga att jag som allra högsta önskan just nu skulle vilja se ett norrsken. Jag borde nog åka till norr någon gång för att kunna se det. Jag som inte ens har varit så långt upp i landet som i stockholm, jag har inte varit i norr kan jag säga... Men någon gång ska det minsann bli av en resa till Norrskenets land! =)

Anmäl
2008-10-22 13:46 #34 av: medde

#33 Klart det var du som skrev den! Bra var den också. Tack!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-22 22:05 #35 av: Jayrod

Norrsken orsakas ju av partiklar som slungats ut från solen. Solen är ju som mest aktiv vart 11:e år och just nu befinner vi oss mitt emellan. Solens aktivitet är på ett minimum just nu så det är nog dåligt med norrsken. Jag har inte sett några norrsken i Stockholm på flera år.

De norrsken jag har sett i Stockholm har dock aldrig varit några av dessa färgglada utan de har vid en snabb titt sett ut som moln. Tittar man närmare så kan man dock se hur dessa liksom "pulserar", ändrar form, ändrar ljusstyrka fram och tillbaka.

Vill man hålla reda på solens aktiviteter så finns en del webbsajter man kan titta på. Googla på "space weather".

På denna kan man se den aktuella norrskensaktiviteten (Auroral map) och i skrivande stund är norrskensaktiviteten mycket liten.  På kurvan Solar Cycle Progression ser man hur vi ligger till i 11-års-cykeln på solens aktiviteter, dvs i botten.

Se:

http://www.swpc.noaa.gov/SWN/index.html

...

Här kan man få en prognos, och för de tre kommande dagarna är prognosen för solens aktivitet:

3-Day Solar Forecast
Solar activity is expected to be low.

och prognosen för norrsken:

3-Day Aurora Forecast
Earth's geomagnetic field is expected to be at mostly active to minor storm levels for the duration of the forecast period as the high-speed-stream disturbance continues.

Dessa prognoser har varit oförändrade de senaste månaderna.

Se:

http://www.space.com/spacewatch/space_weather.html

 

 

Anmäl
2008-10-22 22:08 #36 av: medde

Nu fick vi lite kul och bra länkar att gå in på av Jarod, Toppen!

Ska genast titta in på länkarna, det är ¨så vackert med norrsken.  Länken Space weather tror jag finns under länkar, men jag kan ha fel där.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-23 13:23 #37 av: nera

Ja säga vad man vill men det här med Norrsken är verkligen något speciellt att få uppleva. Glad

Anmäl
2008-10-23 13:32 #38 av: medde

Helt makalöst fenomen tycker jag.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-23 13:34 #39 av: nera

Ja det går inte att jämföras med något.

Anmäl
2008-10-23 13:58 #40 av: medde

Noope!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-23 17:23 #41 av: Gittan

En sak är klart. Vackert är det!

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2008-10-23 22:08 #42 av: medde

#41 Vilken jag håller med.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-23 22:36 #43 av: StefanW

Har man tur så kan man se norrsken även på mina breddgrader inte alls lika starkt som i norrland när man varit där, men än dock lite har det blivit!

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2008-10-23 22:44 #44 av: medde

Sthml vill ha det med

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-23 22:49 #45 av: Mark

Problemet för er stockholmare är snarast att det är så svårt att hitta en plats som inte är "ljusförorenad". Värmland ligger ju inte längre norr ut än ni, men här ser man det ganska ofta. Inte som i Norrland kanske, men några gånger varje vinter iaf.

Dra ur sladden till Stockholm en kall natt i vinter, så ska ni få se på gnistor Flört

Anmäl
2008-10-23 22:51 #46 av: medde

#45 Ok! Ge mig ledtrådar var jag ska dra ur kontakten så fixar jag detta. Karta kompass nödvändigt för mig.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-23 22:59 #47 av: StefanW

#46 Åk till tunneln , då får det stor verkan...

 

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2008-10-23 23:03 #48 av: Mark

#47 Bra tips - om det fungerar fortfarande. Men kliv ut ur tunneln sen, annars ser man nog inte så mycket i alla fall...

Anmäl
2008-10-24 12:38 #49 av: medde

Hmmm,,, Helt fel sida om stan för mig. men vad gör man inte för att få till detta. Försöker

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-24 14:23 #50 av: nera

# 49 Lycka till medde med ditt försök  Flört  Jag ska inte skvallra att det var du som drog ur kontakten..he-he..

Anmäl
2008-10-24 17:24 #51 av: EvaG

Gör det medde för jag har aldrig sett norrskenet vad jag vet.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2008-10-24 21:59 #52 av: medde

#51 Ska göra vad jag kan åt saken:-)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-10-25 05:48 #53 av: EvaG

Tack för det!

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2008-10-25 18:31 #54 av: Gittan

Skrattande

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.