11. Stjärnor

Östergötlands Landskapsstjärna

2011-07-21 08:10 #0 av: Farwuq

Har man sagt ”A” så får man också säga ”B”. Här förstått som ”Har man sagt ’Västergötland’ så får man också säga ’Östergötland’ ". Skämt åsido, vi kommer allt längre ner i Konungariket Sverige och har nu nått ostkustens pärla Östergötland, som har den ståtliga Deneb som sin landskapsstjärna.

Deneb (α Cyg / α Cygni / Alfa i Svanen) är den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Svanen och en av de ljusstarkaste på natthimmeln, med apparent magnitud 1,25. Stjärnan har också kallats Arided och Aridif men dessa namn används inte längre. Namnet Deneb kommer från arabiskans ord för svans eller stjärt, detta eftersom stjärnan ligger i stjärnbilden Svanens stjärt.

 

DenebDeneb

 

Dess absoluta magnitud är runt -8, vilket gör den till en av de mest luminösa av alla kända stjärnor. Med spektralklass A2Ia har Deneb en yttemperatur på 8 400 K. Dess massa uppskattas till mellan 20 och 25 solmassor. Eftersom den är en blå jätte, medför den höga massan att stjärnan får en kort levnadstid och Deneb kommer antagligen att bli en supernova inom några miljoner år. Vätefusionen i dess inre har redan upphört.

En studie från 2008 sätter det mest sannolika avståndet på 1550 ljusår, men det finns fortfarande en stor osäkerhet på mer än 10%.
Deneb antas ha en diameter på ungefär 220 gånger solens, om stjärnan placerades i centrum för vår solsystemet så skulle Deneb sträcker sig till jordens omloppsbana. Deneb är en av de största kända vita stjärnorna.

Dess solvind orsakar en årlig massförlust på 0,8 miljondels solmassor, hundra tusen gånger solens massförlust.

 

 

Källa: Wikipedia

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2011-07-23 20:57 #1 av: medde

En riktigt fin stjärna. Tack Farwuq för din fina artikel.. Jag fullkomligt älskar serien om alla landskapsstjärna.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-07-24 09:48 #2 av: Farwuq

Ja, nu är det bara sex landskap kvar.

Glad

Klämmer nog Gotland nästa gång, innan jag på nytt svänger mot väster.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2011-07-24 11:18 #3 av: medde

Gotland ser jag fram imot. Dom alla har verkligen varit bra! Så det lär Gotland bli också

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-07-26 21:16 #4 av: MarieEriksson

Tack Farwuq Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.