11. Stjärnor

Hallands Landskapsstjärna

2011-07-29 11:35 #0 av: Farwuq

Sol, bad Tylösand och Roxette förknippas med Halland och givetvis har landskapet en landskapsstjärna, i detta fall Alphard. Vi fortsätter således vår stjärnserie även om vi nu har vi definitivt lämnat det gamla Sverige och smugit in i det som tidigare var Danmark.

Alphard (α Hydrae) är den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Hydra. Namnet Alphard är från arabiskan och betyder, "den ensamme", det finns nämligen inga andra ljusa stjärnor i närheten. Den var också känd som "Ormens ryggrad". Den skånsk/danska astronomen Tycho Brahe kallade Alphard för ormens hjärta. Stjärnan har en Absolut magnitud på -1,69 och ligger på ungefär 177 ljusårs avstånd.

Alphard

 

Alphards massa är ungefär tre gånger solens massa. Den beräknade ålder är 420 miljoner år och Alphard har gradvis utvecklats bort från huvudserien för att att bli en jättestjärna, med spektralklassen K3 och en ljusstyrkeklass mellan II och III. Dess radie uppskattas till att vara 50 gånger solens. Om Alphard skulle sättas i solens ställe så skulle den sträcka sig ut till hälften av Merkurius omloppsbana.

 

Vattenormen

Alphard har en optisk följeslagare (optisk dubbelstjärna) på ett avstånd av 210 bågsekunder, av 10:e magnituden.

 

Källa: Wikipedia

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2011-08-25 13:10 #1 av: ElLobo

Det är alltid lika intressant att läsa om dessa stjärnor.

 

Anmäl
2011-08-25 17:18 #2 av: Farwuq

Kul att du gillar dem.

Glad

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.