11. Stjärnor

Blekinges Landskapsstjärna

2011-07-29 12:26 #0 av: Farwuq

Sill, militära installationer och varma klipphällar är vad många förknippar Blekinge med. En del andra med blicken fäst mot himlen och tänker på stjärnan Aldebaran

Aldebaran (α Tauri) är den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Oxen. Namnet kommer från arabiskan och betyder följeslagaren, vilket syftar på att Aldebaran följer stjärnhopen Plejaderna (Sjustjärnorna) över himlen. Stjärnan ingår i stjärnhopen Hyaderna. Den kallas även för ”Oxens öga”.

Aldebaran

Den orange stjärnan Aldebaran har ungefär 30 gånger större radie än vad solen har. Den är en av de tio ljusstarkaste stjärnorna på norra stjärnhimlen, med en Absolut magnitud på -0.63 och ligger 68 ljusår från jorden. Aldebaran hittar man genom att dra en linje upp genom de tre stjärnorna i stjärnbilden Orions bälte. Linjen kommer då att passera vid sidan av Aldebaran.

Jämförelse solen mot Aldebaran

Aldebaran är en stjärna av spektralklass K5 III, detta innebär att stjärnans färg är orange och att den tillhör det som kallas för ”normala jättar”. Aldebaran har en följeslagare, en svagt lysande röd dvärg med spektralklass M2.

 

Källa: Wikipedia

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2011-08-31 13:44 #1 av: ElLobo

Orange är en fin färg. Glad

 

Anmäl
2011-08-31 13:45 #2 av: Farwuq

Jupp

Flört

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.