08. Rymdfart & rymdfarare

Veckans bild #135: Kosmodrom Vostotjnyj

2011-08-29 17:49 #0 av: ElLobo

Den nya Kosmodrom Vostotjnyj som beräknas tas i bruk 2018 byggs för att ersätta den nuvarande rymdbasen i Baikunur.

Kosmodrom VostochnyKosmodrom Vostotjnyj ("Eastern Spaceport") är en planerad ny rysk kosmodrom. Den kommer att anläggas i Amur Oblast i ryska fjärran östern. Byggandet startade 2011 och beräknas vara helt klart 2018.

 

Kosmodrom Vostotjnyj är planerad till att ersätta Kosmodrom Baikunur som Rysslands viktigaste rymdbas. Detta för att minska beroendet av Kazakstan, där Baikunur är beläget.


Grunden till den nya kosmodromen är den tidigare missilbasen Svobodny-18. Hela det nya Vostotjnyjområdet är cirka 700 km2 stort, med ett centrum på ungefär 30 km i diameter. Närmaste stad är Uglegorsk.

 

Kosmodrom Vostotjnyj kommer att ha sju uppskjutningsramper, varav två för bemannade rymdfärder och två för fraktuppskjutningar.Den första obemannade raketen planeras att skjutas upp från Vostotjny någon gång under år 2015, och bemannade flygningar ska följa tre år senare, 2018.

 Länkar:

Wikipedia

Russian Spaceweb - Svobodny

Prime Minister of the Russian Federation

Plans to launch rockets from Vostochny remain unchanged – Roskosmos.

 

Anmäl
2011-08-29 18:56 #1 av: medde

Kan bli riktigt bra!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.