Annons:
Etikettsolsystemet-artikel
Läst 9712 ggr
Farwuq
11/7/11, 11:14 AM

Venus

Nu fortsätter vår artikelserie om planeterna i vårt solsystem. Vi har nu hunnit fram till den andra planeten, Venus, som är den planet som ligger närmst vår jord.

Venus är den planet som till storleken närmast kan jämföras med jorden. Den är den andra räknat ifrån solen och utåt. Dess omloppstid är 224,7 jordiska dygn. Dess rotationstid är mycket lång, 243 jordiska dygn, detta medför att ”dygnet” är längre än ”året”. Venus är klassificerad som en jordliknande planet och kallas ibland för jordens "systerplanet", detta på grund av liknande storlek, vikt och sammansättning.

Venus är täckt med ett ogenomskinligt lager av kraftigt reflekterande moln av svavelsyra, som hindrar dess yta från att bli sedd från rymden i synligt ljus. Atmosfären är den tätaste av alla hos de jordlika planeterna, den består mestadels av koldioxid. Planeten tros tidigare ha haft jordliknande hav, men dessa förångades när temperaturen steg. Ytan är ett dammigt torrt ökenlandskap med många steniga slätter, dessa förändras regelbundet på grund av vulkanisk aktivitet. Vattnet har sannolikt dissocierat, och på grund av avsaknaden av ett planetarisk magnetfält har vätet försvunnit i den interplanetära. Detta har hänt på grund av att Venus har en allt för långsam rotationshastighet, som exempel är jordens ekvatoriala rotationshastighet 465.1 m/s medan Venus bara är 1,81 m/s, därför genereras ej ett magnetfält som kan hålla kvar det joniserade vätet i atmosfären utan det förs efterhand istället ut i rymden av solvinden. Syret som ingick i vattnet bands samtidigt till mineraler i marken.

Det atmosfäriska trycket vid planetens yta är 92 gånger större än på jorden. Detta motsvarar ungefär vattentrycket på 1000 meters djup. Den stora koldioxid rika atomsfären tillsammans med det oerhört höga atmosfärstrycket resulterar i en stark växthuseffekt som höjer yttemperaturen till ungefär 400°C mer än vad den skulle varit i annat fall, vilket gör att yttemperaturen kan nå 500°C. Detta gör Venus yta varmare än Merkurius, trots att Venus ligger nästan dubbelt så långt från solen.

Himlens färg på Venus är gul eller gulröd. http://astronomi.ifokus.se/articles/4d7151f4b9cb462239064fb3-himlen-pa-frammande-planeter

Troligtvis syns inte solen på Venus himmel detta på grund av den stora spridningen av ljuset i atmosfären. Hela himlavalvet har troligen mer eller mindre samma gula/gulröda ton.

Planeten har varit känd långt före antiken och haft olika namn i olika kulturer. Eftersom den främst ses i samband med solnedgång och soluppgång kallas den för aftonstjärnan respektive morgonstjärnan på flera olika språk. Venus är också den himlakropp som syns bäst på himlavalvet, efter solen och månen.

Planeten är uppkallad efter Venus, den romerska gudinnan för kärlek och skönhet. Näst månen är Venus det ljusstarkaste naturföremål på natthimlen och når en apparent magnitud på -4,6, detta är starkt nog att kasta skuggor.

Eftersom Venus har en omloppsbana innanför jorden så syns den aldrig särskilt långt från solen, dess avstånd är högst 47,8°. Venus når sin maximala ljusstyrka strax före soluppgången eller strax efter solnedgången.

Venus tillsammans med Merkurius är de enda planeterna i solsystemet som saknar månar.

Atmosfären på Venus är – som tidigare anförts ovan – så tjock att solen inte är urskiljbara på himlen och stjärnorna är osynliga på natten. Färgbilder som tagits av den sovjetiska Venera sonden visa att himlen på Venus är orange-röd precis som teorin anger enligt ovan. Om solen kunde ses från Venus yta, så skulle tiden från en soluppgång till nästa vara 116,75 jordiska dagar. På grund av Venus retrograda rotation, så skulle solen stiga upp i väster och gå ner i öster.

En observatör upp i Venus molntoppar, skulle å andra sidan driva med vinden runt planeten på cirka fyra dygn och skulle skåda en himmel där jorden och månen lyser starkt (ca magnitud -6,6 respektive -2,7) vid opposition i förhållande till solen. Merkurius skulle också vara lätt att upptäcka, eftersom det är närmare och ljusare, upp till magnitud -2,7, och eftersom dess maximala vinkel från solen (40,5°) är betydligt större än sett från jorden. Merkurius vinkel från solen är, sett från jorden, endast ca. 28 °.

Lite data om Venus:

Aphelium: 108 942 109 km = 0,728 231 28 AU

Perihelium: 107 476 259 km = 0,718 432 70 AU

Massa: 81,5% av jordens

Gravitation: 0,904 g

Symbol:Astronomisk symbol för Venus

Källa: Wikipedia

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
HellviHumle
11/21/11, 9:46 AM
#6

Om nu dygnet är längre än året så bör skuggsidan vara vänd från solen ganska länge. Så då funderar jag på vilken nattemperatur det blir där. Har du någon aning om det? Eller är det så att temperaturen inte skiljer så mycket pga den täta atmosfären?

HH

Annons:
Farwuq
11/21/11, 11:18 AM
#7

Nä det är nog samma temperatur.
Luften är redan väldigt het och marken leder nog värme.

Obestämd

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

medde
11/21/11, 3:32 PM
#8

Venus är lite av en favorit. Tack Draken att få läsa den här artikeln gjorde min dag.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Farwuq
11/21/11, 5:08 PM
#9

Varsågod, det var så lite.

Flört

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Farwuq
11/21/11, 5:10 PM
#10

Jag skulle gärna leda över lite av Venus gaser till Mars.
Om jag fick välja och vraka, så skulle det nog räcka till en vettig atmosfär.

Tungan ute

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Magi-cat
1/31/14, 2:02 PM
#11

Senaste numret av Allt om rymden har en lång artikel om Venus, jordens "tvillingplanet". Jätteintressant!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Forummedlemmen]
2/2/14, 2:07 PM
#12

Intressant artikel

Upp till toppen
Annons: