Annons:
Etikettsolsystemet-artikel
Läst 12337 ggr
Farwuq
2011-11-08 08:52

Mars

Alla har väl hört talas om planeten Mars? Mars är den fjärde planeten i solsystemet och väldigt mytomspunnen. Mars är populär som mänsklig boplats hos en rad science fiction-författare. Men det berömda påstådda kanalsystemet, det som den gamle astronomen Lowell observerade finns tyvärr inte.

Mars är en jordliknade planet och är den fjärde planeten räknat från solen, den är solsystemets näst minsta planet, det är bara Merkurius som är mindre. Mars kallas ibland för "den röda planeten", detta på grund av sitt rödaktiga utseende. Den röda färgen beror på stora mängder järnoxid (rost) som finns fördelat över ytan och i atmosfären.

Dygnet är nästan lika långt på Mars som på jorden. Ett dygn på Mars är bara 39 ½ minuter längre än ett jordiskt dygn, dygnet på Mars kallas för ”Sol”. Ett Mars-år är den tid det tar för planeten att fullborda ett varv runt solen, vilket är ca 687 jordiska dagar, eller ett jordiskt år och ca. 10 ½ månader, eller räknat från Mars synvinkel ca 667 Sol. Mars lutar mot sin bana precis som jorden, därför förändras även årstiderna på ett likartat sätt och detta kan ses från jorden på planetens två synliga polarkalotter. Dessa ökar och minskar när det blir vinter respektive sommar.

Mars har en tunn atmosfär som till största delen består av koldioxid. Den har ett globalt genomsnitt tryck på omkring 0,6 kPa. Detta motsvarar trycket på jorden vid en höjd av 35 km (35 000 meter) och detta är mindre än en hundradel av trycket vid jordens yta på 101,3 kPa. Atmosfären innehåller förhållandevis mycket stoft med en genomsnittlig storlek på 1,5 µm och som till stor del består av järnoxid.

Himlens färg på Mars är när den är helt stoftfri, mörkblå. http://astronomi.ifokus.se/articles/4d7151f4b9cb462239064fb3-himlen-pa-frammande-planeter
Då den sällan är stoftfri så kommer färgen istället att bestämmas av stoftpartiklarna, vilket ger Mars-himlen en blekt skärt orange-röd färg.

Ytan är täckt av kratrar av olika storlekar likt månen, men Mars har precis som jorden även många vulkaner, dalgångar, vidsträckta slätter och som tidigare nämnts iskalotter vid polerna. Under stora delar av Mars historia skedde långvariga vulkanutbrott vilka bland annat skapade Olympus Mons, viket är solsystemets största berg. De stora utbrotten har sedan länge upphört, men på ett fåtal platser bedöms mindre utbrott ha skett för endast ett par miljoner år sedan. Men Mars förmodas kunna ha en viss kvarvarande geologisk aktivitet än idag. Till skillnad från jorden har dock Mars ingen aktiv plattektonik och inget globalt magnetfält, detta trots den likartade rotationstiden.

Mars kan liknas vid en frusen öken med ett torrt och bitande kallt väder. Marshimlen är för det mesta klar och skär, men ibland dyker små vita moln upp. Molnen uppträder huvudsakligen runt polerna på vintern, eller vid ekvatorn på sommaren. Kraftiga vindar sveper ofta över Mars yta och piskar upp stoftet till väldiga moln som kan ha en diameter på hundratals kilometer. De kan variera från en storm på en liten yta, till gigantiska sandstormar som kan täcka hela planeten. Snittemperaturen på Mars är – 60°C. Under sommarmånaderna kan dock temperaturen längs ekvatorn öka till + 20°C.

Planeten upptäcktes redan under förhistorisk tid. Den omnämndes i flera gamla kulturer och hade en betydande plats inom dessas mytologi. Den har fått sitt namn efter den romerske krigsguden Mars.

Vi har tidigare föreställt Mars som hemmet av framstående civilisationer "marsianerna" eller "små gröna marsmänniskor", men med den kunskap vi nu har, är det tveksamt om Mars idag har några livsformer. Å andra sidan finns det starka bevis för att Mars någon gång i det avlägsna förflutna har varit ungefär lika "våt", som Jorden är idag, och troligen med en annan atmosfärisk sammansättning än den har idag - och att i det fallet är det tänkbart att Mars hade då livsformer.

Mars har två små månar Phobos och Deimos vilket är grekiska och betyder skräck respektive fruktan. De kretsar i låg omloppsbana runt planeten och består av oregelbundna klippor vilka kan vara asteroider som infångats av planetens gravitationsfält. Phobos ligger i den lägsta banan. Den rör sig runt Mars fortare än Mars själv roterar. Därför stiger den i väst, rör sig relativt snabbt över himlen (på 4 timmar och 15 minuter eller mindre) och går sedan ner i öster, detta sker ungefär två gånger per dag. Den är så nära ytan att den inte kan ses från latituder högre än 70,4°. Den yttre månen Deimos är bland de minsta månarna som man känner till i solsystemet. En observatör på högre latitud än 82,4° skulle inte kunna se Deimos på grund av dess relativt korta avstånd från Mars. Deimos stiger upp i öster och ner i väster. Deimos omloppstid på 30,4 timmar är inte mer än ett par timmar längre än Mars rotationstid på 24,7 timmar. Detta innebär att det tar 2,7 dagar för Deimos att färdas över himlen för en observatör vid ekvatorn.

Det södra halvklotet på Mars består övervägande av högländer, som påminner om landskapet på månen. Den nordliga halvan av Mars utgörs däremot mest av lågt liggande slättmarker.

Trots det att Mars är mycket mindre än jorden, så har den ändå samma area som vår planets landområden.

Mars har en annan Polstjärna än jorden, den ligger i stjärnbilden Cygnus (Svanen), nära mitt emellan Deneb (Alfa Cygnus) och Alderamin (Alfa Cephei).

Lite data om Mars:

Aphelium: 249 209 300 km = 1,665 861 AU

Perihelium: 206 669 000 km = 1,381 497 AU

Massa: 10,7% av jordens

Gravitation: 0,376 g
Symbol:File:Mars symbol.svg

Källa: Wikipedia

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
felixhaljeskog
2011-12-01 11:17
#1

Riktigt intressant att läsa om, ser fram emot resten av planeterna ! :D

medde
2011-12-01 18:47
#2

Tack Frawuq! Mars är alltid en väldigt spännande planet att läsa om. Så det här var ett rent nöje att få ta del av.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

ElLobo
2013-03-12 22:44
#3

Neste stopp Mars

Kan mennesker oppholde seg på Mars? Det skal forskerne finne ut.

Länk: Neste stopp Mars

medde
2013-03-13 10:50
#4

#3 Riktigt intressant att kika in på den länken,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Denna kommentar har tagits bort.
Nwmo
2013-04-15 21:50
#6

Väldigt intressant!

- Emil

Annons:
ElLobo
2013-07-12 11:18
#7

NASA:s nya planer – så gör vi på Mars

NASA satsar miljarder på rymdsten. Nu förbereds en obemannad expedition till Mars med målet att ta hem prover från den röda planetens yta.

Länk: NASA:s nya planer – så gör vi på Mars

Farwuq
2013-07-12 13:57
#8

Intressant

🙂

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: