08. Rymdfart & rymdfarare

Skylab

2012-11-06 12:01 #0 av: medde

Vilket var den första rymdstationen för USA. Den hade sin sin sista dag den 11 juli 1979. Då störtade Skylab-stationen och brann upp i sitt återinträde i jordatmosfären. Det mesta brann upp, men några delar brann inte upp utan föll, som tur var, ned över ett glest befolkat område i västra Australien och inga större skador rapporterades. Men vi börjar med hur det hela började inne i artikeln.

Det hela började den 14 maj 1973 då Skylab skickades upp. Rymdstationen var bemannad i 171 dagar.

Skylab var ett vetenskapligt och tekniskt laboratorium för bland annat forskning om solen och medicinska unsdersökningar om tyngdlösheten. Vidare gjordes tekniska och vetenskapliga experiment ombord på Skylab.

Vid uppskjutningen slets en viss del av Skylabs skyddsköld sönder och den i sin tur slet sönder en av de två solpanelerna, men det visade sig senare att även den andra också hade skadats vid uppskjutet. Men solobservatoriet hade fyra egna solpaneler och med det kunde man försörja Skylab med ström ändå.

På den nedre våningen hade man sina sovutrymmen och toa. Där fanns även sjukvårdrum om så skulle behövas. Ovanför fanns arbetsutrymmena med tillhörande lab.

Slutet för Skylab blev inte riktgt enligt planerna. Efter att de sista i bestättningen hade lämnat stationen trodde man att stationen skulle cirkulera runt vår jord fram till runt 1980, och att man skulle skicka upp en rymdfärja som då skulle "putta" Skylab till en högre bana. Men som vi nog vet blev rymdprogramet en hel del försenat. Men en ökande solaktivitet som ledde till att jordens atmosfär expanderade, och det ledde till att Skylab sjönk snabbare än vad man trott från början.

 

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-11-06 12:51 #1 av: Farwuq

Skylab-programmet följde jag så gott det nu gick, de hade svåra problem p.g.a. skador och en solpanel som inte vecklade ut sig.

 

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2012-11-24 00:00 #2 av: ElLobo

Tänk att det var nästan 40 år sedan den sköts upp! Det känns inte så länge sedan man följde det hela med spänning.

Anmäl
2012-11-24 08:56 #3 av: Farwuq

Tid går fort.

Flört

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-05-10 10:41 #4 av: medde

Nasa kommer att fira 40 årsdagen ev USA´s första rymdstation. Det är är måndagen den 13. Det är  en heö del som händer runt årsdagen. Kika gärna i på länkarna nedan och läs vidare.

NASA 

NASA SKYLAB
♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.