Annons:
Etikettteleskop
Läst 3831 ggr
Babydino
2014-08-19, 01:15

Hjälp mig att hitta rätt teleskop.

Hej. Jag vill sedan en tid tillbaka väldigt gärna velat införskaffa ett teleskop att beundra planeter och annat spännande med. Tänker mig framför allt Venus, Mars, Jupiter och Saturnus. Om möjligheten finns att kunna se andra spännande objekt med teleskopet är det en stor fördel. Ni som är erfarna på området, skulle inte ni kunna förklara för mig så detaljerat och förståligt som möjligt vad skillnaden mellan de olika teleskopen är. Fördelar / nackdelar. Kanske kan ni länka något som ni tycker är ett bra teleskop för en nybörjare. Med mitt teleskop vill jag kunna se vad jag kollar på. Det ska finnar skärpa och kontrast. Sett många filmer där de påstår att det är till exempel Jupiter, men allt man ser är en liten oskarp ljusprick. Funktioner som att kunna ta bild eller gps/motor som roterar teleskopet är inte nödvändigt alls. Tack på förhand!

Annons:
Coolway
2014-08-30, 06:47
#2

Hej!

http://www.teleskop-service.se/sv/astroskolan/valja-teleskop/
http://www.astrosweden.se/fragor-svar

För några månader sedan befann jag mig i samma situation som du och letade information på forum, Youtube och andra sidor men kunde till slut bestämma mig för ett. Det blev ett dobsonteleskop.

1. Prisklass
Först och främst måste man bestämma sig för vilken prisklass man ska köpa ett teleskop i och det är viktigt redan här att skaffa sig ett överseende med att alla teleskop har olika ändamål. De teleskopen du länkade var runt 2000 kronors klassen (vilket även mitt var) och för den summan brukar man få ett rätt skapligt nybörjarteleskop. Hur mycket kan du tänka dig att lägga på ditt första teleskop?

2. Diameter på öppningen.
Förutom optikens kvalité så är det öppningens diameter man brukar tala om. Ju större öppning - desto mer ser du. Öppningen har en stor betydelse eftersom det handlar om hur mycket ljusinsläpp ditt teleskop får och upplösningsförmågan (detaljer). På ett nybörjarteleskop brukar man rekommendera  en så stor öppning på teleskopet som möjligt.

Exempel:
http://www.astrosweden.se/explorer-130mm-spegelteleskop/20199-0
Öppning -> 130mm (5.1")

http://www.astrosweden.se/skyliner-150p-6-tum/20228-0
Öppning -> 153mm (6")

  1. Mobilitet och observationsplats
    Från vilken plats kommer du titta på himlavalvet? Kommer du behöva flytta på teleskopet och hur är tanken att du ska göra det?
    Platsen man är på spelar stor roll när man tittar genom sitt teleskop vilket många inte tänker på. Om man befinner sig i stan eller i närheten av en så kommer man snabbt märka av alla "ljusföroreningar" som den för med sig (från gatlampor, byggnader osv) vilket har en direkt påverkan på dina observationer.

Om tanken är att du ska bege dig utanför stan så uppstår eventuellt ett annat problem -> hur du ska förflytta teleskopet.

4. Olika typer av teleskop
Givetvis har olika typer av teleskop olika ändamål. Vissa lämpar sig bättre för deepsky-observationer och andra lämpar sig bättre för fotografering av planeter. I de teleskopen du länkade kunde jag urskilja 2 teleskop: spegelteleskop och dobsonteleskop.

I länken nedan kan du läsa om skillnader
http://www.astromedia.se/kunskapslyftet/teleskoptyper.htm

**___________________________________________________________________________
**

Jag är varken expert eller en erfaren när det kommer till teleskop och jag är fullt medveten om att den ovanstående texten bara är toppen av ett isberg.  Mitt råd till dig är att verkligen läsa på forum, jämföra teleskop och att köpa en bok om astronomi innan du bestämmer dig. Ett seriöst forum där du kan läsa dig till det du undrar över och ställa frågor är (http://www.astronomiguiden.se/forum.asp).

Redan för 3 år sedan började jag intressera mig av astronomi och köpte strax därefter en bok (http://www.adlibris.com/se/bok/astronomica-galaxer-stjarnor-planeter-rymdfarder-9783833143717) som jag spenderade många nätter vid köksbordet med.  Den boken har gett mig mycket kunskap om astronomi vilket jag även  kan rekommendera dig att skaffa (eller en annan bok om ämnet) innan du beger dig ut på fältet.

Angående köpråd så är alla de ovanstående teleskopen som du länkade fullt kapabla till att titta på  planeter med. Frågan du bör ställa dig om du vill se mer än bara det planeter (Stjärnor? Galaxer? Nebolosor?)
Har du övervägt att skaffa dig en kikare eller tubkikare som en "första hållplats" innan du skaffar dig ett teleskop?

Dessa kan jag rekommendera…
http://www.astrosweden.se/explorer-130mm-spegelteleskop/20199-0
http://www.astrosweden.se/skyliner-150p-6-tum/20228-0

Mvh C

Coolway
2014-08-30, 07:02
#3

Skickar med denna länk från en konversation i ett forum där en kvinna befinner sig i liknande situation som du gör.

http://astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=8428

Babydino
2014-08-30, 22:16
#4

#2 Tack för svaret! Här är mina svar.

1. Jag tänker mig runt 2000kr

2. Jag är ute efter en så stor öppning som möjligt. 

3. Jag bor i Högsbo (Göteborg) så det är rätt mycket ljusföroreningar. Jag har möjlighet att ta mig aningen längre bort från staden med hjälp av kollektivtrafik. å det måste vara enkelt att ta med sig. 

4. Jag vill se nebulosor och galaxer i första hand.

Jag har en bok om astronomi som jag nyligen köpt och den väger KILON! Och är väldigt bra!

Amazonit
2014-09-10, 00:31
#5

Har du varit på slottskogsobservatoriet? :) värt att kolla in annars :)

Babydino
2014-09-10, 16:03
#6

#5 Ska faktiskt dit när de öppnar, den 17/9.

Annons:
Amazonit
2014-09-23, 02:15
#7

Min svärbror Michael är visningsledare där :)

Babydino
2014-10-02, 23:23
#8

#7 vad roligt :D 

Förövrigt blev det en Sky-watcher SkyHawk <3

Upp till toppen
Annons: