Annons:
Etiketterasteroider-artikelkometer-artikel
Läst 5293 ggr
medde
2008-03-05, 19:50

Pulsar. Neutronstjärna.

Pulsar, kallas en roterande neutronstjärna som genererar regelbundna pulser av strålning med våglängder från radiostrålning till gammastrålning

Strålningen utgår ifrån stjärnans båda magnetiska poler och bildar alltså två koner åt motsatta håll. Eftersom rotationsaxeln och de magnetiska polerna inte ligger på samma ställen, sveper dessa strålningsknippen över himlen med samma intervall som stjärnans rotationhastighet. Neutronstjärnor är endast några kilometer i diameter och extremt kompakta, deras rotationshastighet kan komma upp i flera tusen varv i sekunden.

Fenomenet upptäcktes år 1967 av Jocelyn Bell och Antony Hewish. För detta fick Hewish nobelpriset i fysik 1974. När man först uppmätte de extremt regelbundna signalerna från yttre rymden, spekulerades det i om det kunde vara de första bevisen för utomjordiskt intelligent liv.

En neutronstjärna är ett av flera möjliga slut för en stjärna. Slutet för en stjärna med massa motsvarande 1,4-3 solmassor som förbrukat sitt "bränsle" och sedan imploderat och därefter övergått i en supernova. Återstoden blir en neutronstjärna och övriga utspridda rester från supernovan.

En modell av en neutronsjärna.

Anledningen till att den kallas just för neutronstjärna är för att gravitationen är så stark att atomerna

En neutronstjärna består som namnet antyder av neutroner, är ca 10 km i diameter och har en massa motsvarande 1,4 solmassor Detta innebär att en neutronstjärna har en täthet som är 1 miljard ton per cm³. En neutronstjära stor som lite mer än hela Stockholm skulle väga 100 000 gånger mer än hela jorden! En liten bit massa av en neutronstjärna, så stor som en 50-öring, skulle då väga 2 miljarder ton!

Anledningen till att den kallas just för neutronstjärna är för att gravitationen är så stark att atomerna kollapsar, vilket gör att protonerna och elektronerna sjunker ihop och bildar neutroner

När en stjärna, på ca 1,4 solmassor, har förbrukat allt sitt bränsle och trycks ihop, på grund av. den starka gravitationen, så kan det återigen bildas kärnreaktioner i stjärnan allteftersom temperaturen stiger med trycket. När kärnreaktionerna börjar igen slungas de yttre molnlagren iväg från stjärnan, i en sk. supernova, och kvar är då endast den ursprungliga stjärnans kärna, en neutronstjärna.

Källa Wikipedia

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Upp till toppen
Annons: