Annons:
Etikettrymden-artikel
Läst 1925 ggr
Daniel
2007-02-21, 11:58

Välkommen till Astronomi

Varför finns vi och var kommer vi ifrån? Varför finns det bara liv på jorden och hur kom universum till? Hur vet vi att vi är ensamma? Är vi ensamma? Var slutar egentligen rymden och hur stor är den? Om nu universum har ett slut, vad finns då bortanför det?

Forskning kring vårt universum är inget nytt, astronomi är den äldsta forskning vi har. Sedan urminnes tider och så länge det har funnits människor på vår planet har vi tittat upp mot himlen och försökt hitta svaret och lösa universums gåta. Dagens astronomi är mer komplex, vår teknologi och våra resurser har hjälpt oss en bra bit på vägen. Vi har i och med detta kunnat påvisa att många av våra förfäder haft fel när det gäller mycket inom denna forskning. Men många av våra förfäder har dock haft en viktig roll inom forskningen av vårt universum. Vi har idag kommit längre ut i universum än någonsin tidigare, vi är mer medvetna om vår existens, men har detta hjälpt oss?

Svaret på den frågan blir ett ja. Men många forskare anser ändå att det uppstår fler frågor än vad vi får svar på. Det är här forskningsområdet astronomi kommer in i bilden.

Det finns många olika definitioner på Astronomi. Några anser att det är en avdelning inom vetenskap för att studera himlakroppar som planeter, stjärnor och galaxer. Andra anser att det är att studera objekt som finns utanför jordens atmosfär och då klargöra vad dessa består av både psykiskt och kemiskt. Merparten anser dock att astronomi är att studera hela universum och allt som finns där, inklusive vår egen moder jord.

Alla tre definitioner är faktiskt korrekta. Det finns mängder av inriktningar när det gäller astronomi. Kosmologer studerar allt som innefattar universum och dess uppkomst. Planetologer och fysiker bedriver frontlinjeforskning inom planetforskning för att studera uppkomsten av dessa och dess sammansättning. Rymdplasmafysiker och solär-terrester forskar inom solens direkta växelverkan på jorden och övriga planeter. Radio astronomer använder radioteleskop för att studera universum.

Dessa är några av de forskargrupper som arbetar med att komma fram med svar på våra frågor. Möjligheterna inom astronomi är ändlösa och det är just detta som är i fokus på denna webbplats.

Välkommen!


Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: