Annons:
Etikettrymden-artikel
Läst 4156 ggr
sissie
2012-10-16, 16:51

Diamantplaneten !

I många sci-fi-historier, tecknade serier och filmer så förekommer det titt som tätt en planet gjord av diamant eller annan ädel metall. Nu har astronomerna hittat en planet som skulle kunna vara en hel planet gjord av diamant.

Planeten har en radie som är dubbelt så lång som jordens och kretsar runt en förhållandevis närbelägen stjärna. Inne i planetens mitt antas det finnas en kärna av smält järn. Utanför den ett lager med kiselbaserade föreningar och utanför den ett tjockt lager med diamant, täckt av grafit.

Det är 40 ljusår till solsystemet som planeten ligger i. Det tar sin tid att komma dit. Men vill man ha diamanter så är det bara att sätta igång och bygga ett rymdskepp.

Man behöver dock tänka på att ta med sig en skyddsdräkt mot värme. Det är nämligen 2 000 grader på ytan och det är inte det enda som är stort med denna planet. Den har också otroligt bråttom. Endast 18 timmar tar det för den att avverka ett varv runt sin sol.

"55 Cancri e rapporterades in redan 2004 med hjälp av radialhastighetsmetoden. Men för ett år sedan lyckades astronomerna för första gången observera planeten passera framför stjärnan och kunde därmed mäta planetens radie, genom att analysera hur mycket stjärnljus som försvann vid passagen, säger Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet."

I vilket fall som helst. Mänskligheten får nog leva vidare med sin önskedröm om att komma till en diamantplanet.

Mer information hittar du här:

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/jordlik-diamantplanet-funnen

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Upp till toppen
Annons: