05. Vårt solsystem & planeterna

Fastslagen definition av planeter

2008-03-16 19:59 #0 av: medde

Den 24 augusti 2006 offentliggjorde IAU sin nya definition av vad som är en planet och inte i vårt solsystem. Definitionen säger att en planet i vårt solsystem är en himlakropp som:

  1. befinner sig i en omloppsbana runt solen,
  2. är nästan sfärisk på grund av sin egen gravitation samt
  3. dominerar sin omgivning.

En dvärgplanet uppfyller de två första, men inte det tredje kriteriet. Dessutom ställs kravet att en dvärgplanet inte får vara en satellit (se nedan). Alla övriga objekt i solsystemet förutom satelliter går under benämningen "mindre himlakroppar i solsystemet" ("small solar-system bodies").

Vad som definieras som en satellit säger denna planetdefinition ingenting om, men på IAU:s frågesida definieras en satellit som en himlakropp som har tillräckligt hög massa för att kallas planet men går i en omloppsbana runt en (annan) planet och det gemensamma masscentret för de båda ligger inuti planeten. Notera att denna definition enbart säger något om himlakropparna i vårt eget solsystem.

Källa; Wikipedia

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-03-17 01:20 #1 av: vanessa

Intressant, och vettigt. Till och med jag håller med om det hela :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-03-17 09:30 #2 av: medde

Tycker denna var bra från Wikipedia då vi pratar mycket om just detta.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.