03. Rymden & Universum

Karlavagnen

2008-02-22 14:47 #0 av: Mark

Jag tror inte det är något skrivet hittills om Karlavagnen?
Det är väl den stjärnbild som de allra flesta känner igen. Men alla vet kanske inte att den egentligen är en del av Stora björn, och alltså rätteligen inte någon egen stjärnbild. Den står över horisonten hela året och finns alltid synlig. Även på dagen egentligen, men då syns den ju inte pga solen.
Karlavagnen består av fyra stjärnor i fyrkant (vagnen) och tre stjärnor i nästan rak linje ut från ena hörnet (tistelstången). Den näst yttersta stjärnan i stången är i själva verket en dubbelstjärna (Mizar och Alcor). Med god syn kan man se detta med blotta ögat, och med en vanlig kikare blir det tydligt.
En praktisk nytta av att känna igen Karlavagnen är att man då alltid kan lokalisera väderstrecken när man ser den. Om man nämligen tänker sig en rak linje uppåt genom "baklämmen" och förlänger den ung tre gånger så hamnar man på Polstjärnan, och den vet vi ju alltid står rakt i norr. Bra om man går vilse på natten kanske...

Anmäl
2008-02-22 20:40 #1 av: medde

Tack Mark. Mycket bra och spännande läsning. Ska ut och leta fram en bra bild att sätta in också. Tack//medde

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.