03. Rymden & Universum

Betelgeuse

2007-12-15 16:38 #0 av: Kaj

En av de största stjärnorna vi känner till. Den är så stor att om den fanns på samma ställe som solen i vårat solsystem skulle den räcka ända ut till mars omloppsbana. Jorden skulle då snabbt bränas sönder, ja faktiskt förångas.

Den är ca 200 gånger större än solen.

Genom Hubble teleskopet har vi faktiskt lyckats fånga denna jätte på bild. Det är den största stjärna som vi lyckats ta en "riktig" bild av utan att den endast ser ut som en liten prick. Se bifogad bild

Anmäl
2007-12-15 20:38 #1 av: medde

Annat kul att veta är att Betelgeuse är en av två superjättestjärnor som dominerar stjärnbilden Orion. Alfa:Kallad Betelgeuse, och Beta kallad Rigel, Som är helt klar vit, och är en intensivt het stjärna. I figuren utgör tre ljusa stjärnor hans bälte. Zeta, Epsilon, Delta.

Nu for jag iväg på stjärnbilden Orion. Det var väl inte meningen i denna tråd. Men vi kanske ska börja göra trådar om alla vackra stjärnbilder.

Ska bara nämna lite om storleken om ingen vet hur stor solen är. Betelgeuse har en diameter på cirka 400 miljoner km.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2007-12-15 20:45 #4 av: medde

Jättefin bild du hittade Kaj, så vacker att se på.:-)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2007-12-15 22:10 #5 av: vanessa

Solens diameter är 1 392 000 km, för er som vill veta hur stor solen är kontra Betelgeunse. Så det stor skillnad. Fast då Betelgeunse ligger så långt borta så blir det endast en liten stjärna i våra ögon. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.