Annons:
Etikettersolsystemetplaneterna
Läst 1979 ggr
Kaj
11/29/07, 2:22 PM

Varmaste stället i vårt solsystem

Det varmaste stället i vårt solsystem skall tydligen vara ett gasmoln som ligger strax utanför Jupiter. Temperaturen där är flera 100 miljarder grader alltså varmare än självaste solen.

Ändå kunde Voyager (eller om det var Viking) sonden pasera genom detta moln utan problem på sin färd genom vårt solsystem. Hur kunde den göra det utan att förångas?
Jo det beror på att molekyltätheten i molnet är väldigt lågt. Visserligen hade varje molekyl en temperatur av 100 miljarder grader eller mer men tack vare att de var så relativt få molekyler kunde de tillsammans inte överföra någon större mängd energi (värme) till sonden som gjorde att den tog skada.

Det är alltså skillnad på temperatur och värme. Temperatur mäts i hur snabbt en molekyl (eller atom) vibrerar. Ju snabbare dessto högre temperatur. Värme däremot mäts genom den mängd energi de totala antalet molekyler överför till ett objekt som kommer i kontakt med dem. På så sätt kan temperaturen vara väldigt hög medan den energi de överför tillsammans bli så låg att det inte påverkar objektet nämnvärt.

Annons:
vanessa
11/29/07, 10:05 PM
#1

Oj, vad inressant. Så det kan skilja på värme och temperatur. Funderar lite på det. Om jag är ute i solen så känns 30 grader jobbigt. Men i badkaret så är det på gränsen till kallt. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Kaj
11/30/07, 3:32 PM
#2

Yepp, samma sak om du sitter i en bastu som är 100 grader. Det går bra men är lite svettigt. Om du däremot stoppar ner handen i en kastrull med kokande vatten (=100 grader) flås skinnet av din hand ganska snabbt. Det beror på att det är fler atomer i vattnet än vad det är i bastun.
Om du häller på vatten på bastuagregatet känns det snabbt mycket varmare inte för att temperaturen höjs utan för att du tillför mycket fler atomer genom vattnet som prids inne i bastun.

Kaj
11/30/07, 3:43 PM
#3

Vad gäller badkaret så är det så att du har en temperatur av 37 grader i din kropp medans vattnets temperatur bara är 30 grader. En av de mest fundamentala lagarna i Universum gör gällande att alla föremål försöker uppnå en jämvikt med sin omgivning avseende temperatur. Detta uppnås genom att varmare föremål alltid överför sin värme till kallare föremål tills dess att jämvikt har uppnåtts. När du ligger ibadkaret så kommer alltså värme från din kropp att överföras till badvattnet som ju är kalare än vad du är. Därför känns det kyligt att ligga i 30 gradit vatten.

Detta kan vi även bevisa genom följande:
Om du sätter en kastrull med vatten på spisen så tillför spisen värme till vattnet som börjar att koka.
Om du tar av kastrullen från spisen känner vattnet av att den har högre temeperatur än luften i rummet och börjar omgående sprida värme till rummet tills dess att de båda har samma temperatur. Överföringen slutar då vattnets temperatur är samma som i rummet. Vi ser ju aldriug att vattnet blir så kallt att det börjar frysa utan det stannar vid rumstemperaturen. Egentligen innebär även det att temperaturen i rummet blir något högre men på grund av att rummet är så stort blir det kanske bara någon 100-dels grad högre.

Samma sak om du ställer in ett glas vatten i frysen. Vattnet är då varmare än vad frysen är så vattnet börjar överföra sin värme till frysen tills dess att vattnet blir så kallt att det fryser till is. Frysen har en kompressor som tillför mer kyla i den så att inte frysen blir för varm.
Om du nu tar ut det frusna vattnet och ställer det i rummet så kommer värme från rummet att överföras till det kallare vatnnet tills dess att det smälter och till slut uppnår samma temperatur som rummet har. Där slutar det. Alltså rummet kan inte överföra så mycket värme till vattnet så det helt plötsligt börjar koka utan processen avstannar då de båda objekten (rummet och vattnet) har samma temperatur.

Prizma_o_Kristall
12/1/07, 10:59 PM
#4

Mkt intressant läsning! Skrattande

Oscar
12/12/07, 1:47 PM
#5

#3

"Alltså rummet kan inte överföra så mycket värme till vattnet så det helt plötsligt börjar koka"

Detta gäller vid normalt lufttryck, sänker man lufttrycket kommer vattnet att börja koka redan vid betydligt lägre temperaturer än 100 grader. Detta gör att det till exempel inte går att koka ägg på Mount Everests topp eftersom lufttrycket där är så lågt att vattnet börjar koka innan den temperatur som får ägget att koagulera är uppnådd.

vanessa
12/12/07, 3:05 PM
#6

#5 Väldigt bra förklaring. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Annons:
Kaj
12/12/07, 4:16 PM
#7

#5 ja det stämmer. men egentligen kokar inte vattnet då i reel mening dvs med den temperatur (100 grader) som vi menar eller hur?

Oscar
12/12/07, 4:56 PM
#8

#7 Jo, det vill jag påstå att det gör. Att det kokar innebär egentligen bara att det övergår från flytande till ånga, det vill säga dunstar eller förångas, och det gör det vid en lägre temperatur om man har ett lägre tryck. Alltså kokar vattnet även vid dessa lägre temperaturer. Dock håller det inte 100 grader.

Det som kan vara lite vilseledande är att vi kallar det vardagligt för just koka. Något som kokar är något som bubblar och beter sig oroligt. Anledningen till att vattnet gör det är att vi oftast värmer det underifrån. Därför bildas vattenångan i botten på kastrullen och stiger sedan upp genom vattnet som bubblor och vi kallar det för att det kokar. Värmer man det däremot i micron beter det sig inte på samma sätt.

Kaj
12/12/07, 5:11 PM
#9

#8 bra där. Klart och koncist - tack

iboat
12/28/07, 11:42 AM
#10

Mycket intressant!

Så om man lägger vänstra handflatan på en glödhet platta och håller högra handen i frysboxen mår man genomsnittligt ganska bra?

:)

medde
12/28/07, 12:29 PM
#11

Tror inte jag skulle prova för att se om det stämmer.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

iboat
12/28/07, 12:53 PM
#12

#11

Inte jag heller, försökte bara skoja till det lite :)

medde
12/28/07, 12:59 PM
#13

#12 Jag som trodde du ville vara våran testpilot :-)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Upp till toppen
Annons: