Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
08. Rymdfart & rymdfarare

SpaceX testar återanvändbara raketsteg

2012-11-06 22:08 #0 av: Evening Star

Det privata rymdbolaget SpaceX provflög den 1 November en testfarkost kallad Grasshopper som är ett led i utvecklingen av fullt återanvändbara raketsteg. Om det går att bemästra denna tekniken, så är tanken att låta raketen Falcon 9:s första respektive andra raketsteg flyga tillbaka till jorden och landa vertikalt för att sedan kunna användas igen för nya uppdrag. I motsats till nu då dessa steg brinner upp i atmosfären efter att de har placerat sin last i bana. En spektakulär och minst sagt djärv ide. Detta var det andra testet man gjort och denna gång testade man att lyfta till några meters höjd och sedan landa igen. Man kommer gradvis att öka omfånget på proven, och det här är ännu en spännande utveckling inom de privata rymdbolagen att följa upp. Flört

Grasshopper består av ett första raketsteg från Falcon 9 som försetts med fasta landningsställ och en för testet avsedd motorkonfiguration.

Anmäl
2012-11-06 22:16 #1 av: Evening Star

En animering av konceptet som SpaceX arbetar på för att skapa ett fullt återanvändbart system för rymdflygningar. Verkligen en djärv tanke, och svårt att förverkliga. Fascinerande att följa detta.

 

Anmäl
2012-12-27 17:34 #2 av: Evening Star

Uppdatering! Den 17 December provflög SpaceX Grasshopperprototypen för tredje gången, nu till 40 meters höjd. Cool

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.