Omskrivna redan på 700-talet före Kristus av Homeros, vilket väl visar att människan i alla tider beundrat och undrat örer dessa stjärnor. Plejaderna är en s k öppen stjärnhop. Kallas även sjustjärnorna, eftersom man med blotta ögat påstås kunna se 7 st stjärnor. Idag, med alla ljusstörningar et…
Omskrivna redan på 700-talet före Kristus av Homeros, vilket väl visar att människan i alla tider beundrat och undrat örer dessa stjärnor.
Plejaderna är en s k öppen stjärnhop. Kallas även sjustjärnorna, eftersom man med blotta ögat påstås kunna se 7 st stjärnor. Idag, med alla ljusstörningar etc kan man nog bara se 5, möjligen 6 enskilda stjärnor. Med en vanlig kikare bör man kunna se ca 100 stjärnor, och med ett jättetelekop kan man se ca 500 st. Stjärnhopen omges av reflektionsnebulosor, därav de oerhört vackra bilderna man ser i astronomiböcker och på siter här på nätet.
Stjärnhopen ligger ca 440 ljusår bort - ganska "nära" alltså. Det är en mycket ung stjärnbildning, bara 100 milj år gamla. Jfr med vårt solsystem som är 40-50 gånger så gammalt.
Många kallar felaktigt denna stjärnbild för Lilla Karlavagnen, eftersom den liknar denna. Egentligen är det inte alls en egen stjärnbild, utan hör officiellt till Oxen. Men jag tycker den förtjänar en egen bild och namn.
I mytologin utgörs Plejaderna av systrarna Alkyone, Sterope, Elektra, Maia, Merope, Taygete och Kelaino, döttrarna till Atlas och hans hustru Pleione. De var Artemis tjänarinnor, och jagades av Orion. För att rädda dem förvandlade gudarna dem till duvor. Efter deras död förvandlades de till en stjärnbild, dock fortfarande jagade av Orion. Kolla på stjärnhimlen så förstår ni sammanhanget - Orions pilbåge pekar nästan rakt mot systrarna!
Bild från KTH:
medde ville ju ha en redogörelse för en av systrarna - Sterope - men jag har inte kunnat plocka fram några direkta detaljer om denna syster - en av de mer ljussvaga. Kallas ibland Asterope. Finns lite om "henne" på Wikipedia.
På japanska heter Plejaderna Subaru = bilen! vars logotype ska vara en schematisk bild av Plejagerna.
Länk till Wikipedia
Länk till susning.nu
Tack Mark, det var en mycket inressant läsning, som jag kommer att läsa om och om igen. Jag kan nog hålla med dig att Plejaderan tillhör en av de vackraste stjärnbilderna.
Nu ska jag gå in vidare på dina länkar och titta. Härlig läsning.
♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥
Är det någon som fortfarande inte hittar Plejaderna??
Då har ni ett gyllene tillfälle att lokalisera dom på tordag kväll, den 13/11. Om det är klart väder vill säga…
Då passerar fullmånen precis framför Plejaderna kl 20.00-20.30 ungefär. Fullmånen gör förstås att man inte ser mycket av stjärnbilden, men notera var månen står och vad klockan är och titta på samma ställe vid samma tid nästa kväll (eller så snart det går). Då hittar ni lätt den vackra stjärnbilden!