14. Övrigt

Pyramiden i Chichén Itzá

2011-04-27 12:58 #0 av: [GunillaR]

På Kukulcán pyramiden i Chichén Itzá  uppenbarar sig ett fenomen varje vårdagjämning och höstdagjämning.

Två gånger om året, vid vårdagjämningen och höstdagjämningen, börjar egendomliga skuggor bölja längs den norra balustraden. När den sena eftermiddagssolen sjunker börjar den enorma skuggan av en orms kropp slingra sig nedför trapporna tills den möter sitt skulpterade huvud, vilket vilar på byggnadens bas. På våren slingrar sig ormen nedför balustraden, på hösten uppför.

Pyramiden ligger inte i exakt position mot de fyra väderstrecken utan det finns en liten differens. Utan denna differens hade inte detta fenomen uppenbarat sig.

Denna befjädrade orm anses ha varit en gudalik varelse. Det finns också en legend om den ”svarta ormen” som under vintersolståndet lägger sig exakt som att den ska gå ner precis där den befjädrade ormen ska ligga. Den svarta ormen är ”The dark rift” – den mörka revan – som befinner sig i galaxens mitt, och denna kan faktiskt ses med blotta ögat ibland för den som vill beskåda natthimlen. Ju närmare ekvatorn desto bättre ser du den. Denna svarta orm kommer att träffa på den befjädrade ormen den 21 december – gissa vilket år!!

Denna pyramid är egentligen en kalender i sig. Var och en av de fyra sidorna har 91 trappsteg, vilket ger 364 plattformar. Det finns en stor plattform på toppen som då skulle ge den totala summan av 365 plattformar. Trapporna ligger i 45 graders vinkel.

I Chichén Itzá fanns också ett observatorium som låg högst uppe på en pyramidliknande byggnad. Förutom Solen som var under observation var det även Venus som man höll koll på.

Chichén Itzá ligger på Yucatanhalvön norra del. Det var den senare perioden av Maya folket (Toltekerna) som bodde och verkade där.

Bilden är hämtad från Wikipedia och visar ormens ringlande uppenbarelse.

 

Anmäl
2011-04-27 21:22 #1 av: ElLobo

Mycket intressant! Tack!

 

Anmäl
2011-04-27 21:58 #2 av: medde

Tack!! Det här var verkligen bra och intressant.  Så GunillaR ett stort tack till dig.

Mvh

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-04-27 22:04 #3 av: [GunillaR]

Vassegoda Glad

Jag tycker själv att detta är otroligt spännande och intressant. Dessa gamla kulturer som egentligen bara "försvann".

Anmäl
2011-05-01 08:15 #4 av: sissie

Oj, vilken häftig pyramid!! Tänk vad de kunde förr.

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2011-05-02 10:47 #5 av: medde

#4 Visst och tänk på vilka huvdbry vissa pyramider gett, hur dom byggdes..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-05-02 11:21 #6 av: [GunillaR]

Det märkliga är att det byggdes på flera ställen runt om på Jorden ungefär vid samma tidsperiod. Hur kan detta komma sig?

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.