Annons:
Etiketterasteroider-artikelkometer-artikel
Läst 23885 ggr
Prizma_o_Kristall
2007-12-04, 20:30

Vintergatan

Vad är egentligen vintergatan? Här har en sammanfattning av vad vintergatan egentligen är.

Vintergatan är en spiralgalax som innehåller ett par hundra miljarder stjärnor, och har en diameter på 90-100 000 ljusår. En av stjärnorna är solen, som befinner sig i periferin ungefär 26 000 ljusår från centrum. I Vintergatans centrum tror många att det finns ett supermassivt svart hål kring vilket galaxen roterar. Ett galaktiskt år är ca 226 miljoner år, och det är den tid det tar för solen att göra ett varv runt Vintergatan.

Det svenska namnet "Vintergatan" kommer antagligen från att man förr i tiden trodde sig kunna spå den kommande vinterns väder genom att studera det ljusa band av stjärnorna i galaxens centrum, vilket ibland kan ses på himmeln. Om man går ut en klar höstkväll vid niotiden för att studera stjärnhimlen, kommer du säkert att upptäcka detta ljusa band som sträcker sig över hela himlen. Den går genom stjärnbilden Svanen, Cassiopeja och Perseus. Detta ljusa band fick namnet Vintergatan. Vintergatan är i sin helhet en samling av hundra miljarder stjärnor.

Vår egen sol ligger utanför galaxens centrum, i en av Vintergatans tre spiralarmar som kallas Orionarmen, ca 8000 Pc från kärnpartiet. Själva kärnpartiet är ca 5000 Pc tjockt och har en diameter på 10 000 Pc. Armarna kallas Orionarmen, Perseusarmen och Sagittariusarmen. En del forskare påstår att Vintergatan har en fjärde arm, Centaurusarmen, som ligger innanför Sagittariusarmen. Detta är dock väldigt svårt att bevisa i detta stadium eftersom vi aldrig varit så långt bort från jorden att vi kunnat studera Vintergatan utifrån.

Allting i Universum roterar och därför också Vintergatan. Spiralarmatna roterar runt Vintergatans centrum och vårt solsystem följer med i denna rotation samtidigt som jorden roterar runt solen. När man talar om galaxers rotationstid uttrycker man sig i galaktiska år. Ett galaktiskt år är den tid det tar för vårt solsystem att att rotera ett varv runt Vintergatans centrum, vilket innebär 200-250 miljoner år.

Enligt denna tideräkning är jorden endast 20 galaktiska år. Livet gick iland för 2 galaktiska år sedan och under det förra varvet solsystemet tog runt centrum härskade dinosaurierna på jorden. Hastigheten på rotationen beror på var i galaxen man befinner sig. En stjärna nära centrum roterar fortare än en stjärna långt därifrån. Hur mycket massa som befinner sig mellan stjärnan och centrum påverkar också. Ju större avståndet till centrum är, ju mer påverkar massan rotationen.

Delar av artikeln är hämtade från http://sv.wikipedia.org/wiki/Vintergatan

Annons:
vanessa
2007-12-05, 01:32
#1

Oj, vad intressant. Återigen en artikel man måste läsa om och om igen, för att lära sig det hela. Men det är som sagt intressant :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Kaj
2007-12-05, 13:15
#2

Om man går ut en mörk kväll och tittar upp mot himlen för att kolla in Vintergatan så ser man med det nakna ögat ca 6.000 - 10.000 stjärnor. Det ser ut att vara en amssa stjärnor men betänk att Vintergatan innehåller ett par hundra miljader stjärnor så förstår vi att man endast ser en bråkdel.
Ta en vanlig fältkikare som normalt har en förstorning på ca 7 till 10 gånger så kommer ni att se otroligt många fler stjärnor. det kan vara ett bra litet test. titta först upp utan kikare och sedan med kikaren så ser ni vilken skillnad det blir.

medde
2007-12-08, 12:25
#3

Tänk vilken dröm att få kunna vara  mitt i bland alla dom 200-400 miljarder stjärnor som ryms inom Vintergatan.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

medde
2007-12-18, 20:07
#4

Vintergatan ingår i en samling galaxer som kallas lokala galaxgruppen, vars område är ca omkring tio miljoner ljusår tvärs över. Lokala galaxgruppen innehåller 46 galaxer, vilket bara en är större än vintergatan. Andromedagalaxen är större än vintergatan.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: