Annons:
Etikettstjärnor
Läst 1965 ggr
[Juel70]
2015-01-05, 09:12

Kvinnan och draken

I bibeln kan man läsa om att man ska se tecken i skyn på olika sätt.  Ett av dom är ett kapitel i uppenbarelseboken 12 om kvinnan och draken.  Jag undrar vilka dessa stjärnor är som är med i bilden av kvinnan och draken. Vet ni det?

1Och ett stort tecken syntes på himlen, en kvinna klädd i solen och med månen under sina fötter och en krans av tolv stjärnor på sitt huvud. 2Hon är havande, och hon ropar i barnsnöd och födslovånda. (Ny stjärna som ska födas?)

3Och ett annat tecken syntes på himlen, och se, en stor eldröd drake, med sju huvuden och tio horn och med sju kronor på sina huvuden. 4Hans stjärt svepte med sig en tredjedel av stjärnorna på himlen och slungade dem ner på jorden. Och draken stod framför kvinnan som skulle föda, för att sluka hennes barn när hon födde det. 5Och hon födde sitt barn, en son som skall valla alla folk med en stav av järn. 

Det finns dom som tror att detta kan handla om astronomi; att kvinnan är jungfrun som ska vara i en konstellation nära solen, med månen under fötterna, en krans av tolv stjärnor. 

Finns det någon stjärngrupp med 12 stjärnor? 

Och sedan draken med tio horn och sju kronor. Hans stjärt ska svepa med sig en tredjedel av stjärnorna. Stjärt, borde isåfall vara en svans efter någon meteor.

Ja, vad tror ni?

Annons:
Farwuq
2015-01-05, 17:05
#1

Lite kan jag nog förklara. Jag skriver direkt från minnet från mina gamla astronomikunskaper, det finns säker de som kan förklara bättre.

Vi norra himmelspolen ligger stjärnbilden Draco, eller Draken som den heter på vardagssvenska. Draken låg faktiskt vid norra himmelspolen under egyptiernas storhetstid. Himmelspolerna flyttar sig runt genom precessionen på ca 25 800 år.

Precessionen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Precession
Stjärnkarta med draken: http://astronet.se/wiki/index.php/Stj%C3%A4rnbilder

När det gäller kvinnan finns det flera alternativ.
Det finns Cassiopeja: http://astronet.se/wiki/index.php/Cassiopeja
Andromeda: http://astronet.se/wiki/index.php/Andromeda
och
Vigro som på svenska heter Jungfrun: http://astronet.se/wiki/index.php/Jungfrun

Om hon ska vara klädd i solen så bör det bli Jungfrun, hon ligger på Ekliptikan/Zodiaken och solen går igenom den stjärnbilden i slutet av sommaren. Du har säkert hört talas om människor som är född i Jungfruns tecken.

Månen under hennes fötter: Även månen passerar Jungfrun varje månad. Månbanan lutar ca 18° i förhållande till Ekliptikan/Zodiaken , så det händer att månen går vid jungfruns fötter.

Draken som sveper med sin svans kan vara en metafor för en stor och väl synlig komet. Jag känner inte till om någon sådan är på "g", man borde ha hört om en sådan vore i antagande. Kometer kan i bland brytas upp och färdas i "svärm" och få flera huvuden.

Grupp med tolv stjärnor: Nästan rakt över Jungfrun ligger Ormbäraren med Ormen vilken  innehåller ett flertal stjärnor - man kan säker räkna till tolv om man så önskar. Ormen är en reptil och det är möjligtvis även en drake. Hur som, så har Jungfrun en reptil vid knät.

http://www.present365.se/stjarnkarta

Ormbäraren: http://astronet.se/wiki/index.php/Ormb%C3%A4raren

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[Juel70]
2015-01-05, 17:44
#2

Tack för info och länkar!Ska kika igenom dom. 🙂

Farwuq
2015-01-05, 19:02
#3

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: