Annons:
Etiketterasteroider-artikelkometer-artikel
Läst 16676 ggr
Prizma_o_Kristall
2007-12-04, 20:50

Supernovor och neutronstjärnor

Hur går det till när en stjärna dör? Varför dör en stjärna? Vad händer efter att stjärnan dött?

Supernova

 

En supernova är en exploderande stjärna. Supernovorna hör till de våldsammaste händelserna i universum. I en supernova utvecklas oerhörda mängder energi och strålning vilket gör att de under en viss tid kan lysa upp till hundra miljarder gånger starkare än vår sol. Det är lika mycket som lyskraften i en hel galax. En supernova inträffar dock inte särskilt ofta, man brukar säga att i en typisk galax inträffar detta ungefär en gång vart femtonde år. De flesta supernovorna är dock dolda av stoft och gas och kan inte observeras. I Vintergatan räknar man med ungefär tre synliga supernovor per tusen år.

Om en supernova skulle bildas inom 100 - 200 ljusår från jorden kan detta innebära jordens undergång. Nu finns det dock inga tecken på att någon av stjärnorna inom det området är på väg att bli en supernova på länge.

Den senaste supernovan man har kunnat se med blotta ögat inträffade år 1987 i det Stora magellanska molnet och var mycket viktig för forskningen kring supernovorna. Supernovan döptes till SN 1987A. Stjärnan som exploderade var av typ II och dog endast 10 miljoner år gammal, vilket är ganska lite om man jämför med att man räknar med att solen beräknas bli 10 miljarder år gammal.

Neutronstjärna

En neutronstjärna är ett av flera möjliga slut för en stjärna. Slutet för en stjärna med massa motsvarande 1,4-3 solmassor som förbrukat sitt "bränsle" och sedan imploderat och därefter övergått i en supernova. Återstoden blir en neutronstjärna och övriga utspridda rester från supernovan.

En neutronstjärna består som namnet antyder av neutroner, är ca 10 km i diameter och har en massa motsvarande 1,4 solmassor. Detta innebär att en neutronstjärna har en täthet som är 1 miljard ton per cm³. En neutronstjära stor som lite mer än hela Stockholm skulle väga 100 000 gånger mer än hela jorden! En liten bit massa av en neutronstjärna, så stor som en 50-öring, skulle då väga 2 miljarder ton!

Anledningen till att den kallas just för neutronstjärna är för att gravitationen är så stark att atomerna kollapsar, vilket gör att protonerna och elektronerna sjunker ihop och bildar neutroner.

Delar av artikeln är hämtade från http://sv.wikipedia.org/wiki/Supernova

Annons:
medde
2007-12-05, 12:37
#1

Tack Prizma_o_Kristall. Fint gjort.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Kaj
2007-12-05, 13:23
#2

Jättebra artikel

[Borttaget]
[Borttaget]
2019-07-18, 09:14
#3

Inlägget är borttaget

[Hukanson]
2019-08-10, 10:00
#4

Om SN 1987A kunde inträffa med en bara 10 miljoner år gammal stjärna varför tror man då att stjärnorna i vår säkerhetszon skulle vara utom all fara?

JRSN
2019-10-19, 18:48
#5

Det som intresserar mig är om processen möjligen kan reversera för en neutronstjärna, eller om 'loppet är kört' för den stjärnan. Hur utvecklingen i så fall skulle se ut är något oklart. Neutronerna behöver då släppa sina elektroner igen eller så behöver ytterligare protoner 'fyllas på' i fotosfären?

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Farwuq
2019-10-24, 11:45
#6

#5 Om jag minns nu rätt så kan processen få ett annat slut.
Hamnar neutronstjärnan i ett gasmoln som »drar förbi« så kan den tändas på nytt och en ny vätgasfusion starta.

Då sker fusionen i ett lager utanför själva neutronstjärnan. Strålningstrycket kan då för en tid uppväga gravitationen från neutronstjärnan. Kommer det för mycket gas, blir det i stället ett svart hål.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
JRSN
2019-10-24, 15:10
#7

#6 Intressant, neutronstjärnor lever sannerligen ett tufft liv! 🙂

……………………………………
Sajtvärd: Andar, Änglar & Demoner / Knackningsterapi
                      Hemsida: www.astromantra.se/

Upp till toppen
Annons: