Annons:
Etikettrymden-artikel
Läst 2600 ggr
Starfall
2008-01-12, 12:29

Astronomi i tiden, Del II

Här är andra delen av "Astronomi i tiden". Här berättas om modern astronomi.

Modern astronomi:
Stora framsteg inom astronomin kom i samband med introduktionen av ny teknologi, inklusive spektroskopet och fotografin. Fraunhofer upptäckte ungefär 600 band i solens spektrum under åren 1814-1815.
År 1859 bestämde Kirchhoff att dessa härstammade från närvaron av olika ämnen. Stjärnorna kunde med denna information bevisas vara liknande till vår egen sol, men med en stor variation av temperatur, massa och storlek.

Existensen av jordens galax, Vintergatan, bevisades inte förrän under 1900-talet. Samtidigt bevisades existensen av andra galaxer och snart därefter kom man fram till att universum expanderade eftersom samtliga avlägsna galaxer var på väg bort från oss, ju längre bort de var desto snabbare rörde de sig. Modern astronomi har också upptäckt många exotiska objekt som kvasarer, pulsarer, blazarer och radiogalaxer. Dessa observationer har använts för att utveckla teorier för att beskriva vissa av dessa objekt i termer av lika exotiska objekt som svarta hål och neutronstjärnor. Kosmologin har gjort enorma framsteg under 1900-talet, med modellen av big bang väl understödd av bevis från astronomin och fysiken, till exempel kosmisk bakgrundsstrålning, Hubbles lag och proportioner av olika ämnen i rymden.

Vår vetskap om rymden och universum kommer utvecklas i takt med att teknologin blir alltmer avancerad. Om kanske 100 år vet vi mycket mer om rymden och universum än vad vi vet idag. Astronomin kommer fortsätta utvecklas. Den saken är säker….

Annons:
medde
2008-01-12, 18:39
#1

Toppen Starfall, lika bra att läsa som del 1. Vad skall komma nästa gång?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

vanessa
2008-01-13, 03:34
#2

Då blir det nog framtidens astronomi. Intressant. Men suger fortfarande på dåtidens astronomi. så spännande med allt de upptäckte. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

medde
2008-01-13, 11:19
#3

Vi har en fin tillgång i Starfall :-)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: