Annons:
Etikettjorden-artikel
Läst 5555 ggr
vanessa
2008-06-22, 14:12

Planeten Vatten

Vi lever på jorden, en planet som med större rätt borde heta Vatten eller Ocean. Kontinenterna är öar i denna världsocean som täcker 70% av ytan.

Livlöst kokande klot 
För 4,6 miljarder år sedan var jorden ett kokande klot av bergarter, helt utan liv. Med tiden  svalnade det bit för bit och bergarterna började stelna och ta form. Men inuti jorden så var temperaturen fortfarande hög. Vulkaner sprutade ut ämnen som kommit hit med kometer, och där fanns begynnelsen till det som sedan blev vatten. Vad vattnet ledde till vet vi alla. Nämligen liv.


Fotografi © Josefin WelinThe_Photo.

Vattenånga och andra gaser steg upp i den förhistoriska atmosfären. Mljontals år senare hade det svalnat så pass mycket att vattenångan blev vattendroppar som föll ned som regn. Inte vilket regn som helst. Det var ett våldsamt skyfall som varade i årtusenden. När regnet upphörde hade alla sänkor som fanns i jordens yta fyllts med vatten. Hav, sjöar och floder hade bildats. 

Atmosfär och hydrosfär
Vattnet i världshaven, floder, sjöar, grundvatten, istäcken, snö och glaciärer utgör tillsammans hydrosfären. Dessutom finns det vatten i atmosfären i form av moln, dimma, vattenånga.

Så vitt vi vet är planeten Jorden den enda i vårt solsystem som har vatten i tre olika former. Is, vatten och vattenånga. 

Vattnet i hydrosfären och atmosfären befinner sig i ständigt kretslopp där avdunstning och nederbörd balanserar varandra globalt.

**
*Fotografi ©* Josefin Welin **The_Photo.

**Från Brontosaurus till ditt vattenglas
**I det eviga kretsloppet som styrs av solen försvinner aldrig en droppe vatten. Vattnet som finns här på planeten Jorden blir varken mer eller mindre. Samma vatten kretsar runt, runt.

I det eviga kretsloppet som styrs av solen försvinner aldrig en droppe vatten. Vattnet som finns här på planeten Jorden blir varken mer eller mindre. Samma vatten kretsar runt, runt.

Tänk på när du vrider på vattenkranen och det kommer ut rent dricksvatten. Inte tänker du på att varje vattenmolekyl har sin egen historia. Den kanske var med och släckte törsten på en Brontosaurus för 160 miljoner år sedan, badat med Platon på 300-talet före Kristus, dessutom nyligen deltagit i en räkas liv i Nordsjön och idag kom ur kranen för att släcka din törst. Då kan just den vattenmolekylen minnas att det träffade dig för en kort stund innan den for vidare.   

Vattnen, i tre olika former. Det unika i vårt solsystemet. Av det vi en så länge vet. Så vi borde döpa om planeten Jorden till planeten Vatten.

Av: vanessa

**Datum för publicering
**2008-06-22

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Annons:
medde
2008-06-22, 14:37
#1

Tack Vanessa för en superfin artikel. Mycket läsvärd:-)

The_photo underbara bilder.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
2008-06-22, 16:29
#2

Säger detsamma. Härlig artikel, och såklart härliga bilder till.

Ayena
2008-06-22, 21:06
#3

Det är ju fantastiskt när man tänker dels på hela skapelseprocessen och sen på hela kretsloppet.

Om alla de styrande fick läsa detta varje dag, skulle det möjligtvis kunna bli någon ändring på utarmningen av vår planet, eller är verkligen människan så otroligt ointelligent som det nu verkar?!

Man får sig en rejäl tankeställare. Det handlar inte alls om personlig vinning, eftersom den vinningen inte har något värde om vi inte har någon miljö att leva i.

vanessa
2008-06-22, 22:38
#4

#3 Så sant, det är som det klassiska man kunde se på ett zoo. "Se på världens farligaste djur". Och så gick man fram och mötte en spegel. Det säger allt. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

medde
2008-06-22, 23:01
#5

Tankeställare! Det var rätta ordet, tack!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Starfall
2008-06-24, 13:15
#6

Mycket intressant artikel, så har jag aldrig tänkt tidigare. Men det är ju sant, att jorden egentligen borde kallas för planeten vatten:)

Annons:
medde
2008-06-24, 13:27
#7

Jag kan bara hålla med, för visst är det så:-)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

vanessa
2008-06-24, 14:38
#8

En annan sak som är intressant är att vi människor har samma mängd vatten i oss. Så planeten Vatten är rätt passande. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

medde
2008-06-24, 14:42
#9

Visst har jag vatten, kanske ska ändra det jag säger till dotra, man flyttar inte på berg! Nu får det bli, du kan inte flytta på ett hav!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

medde
2008-06-25, 22:16
#10

Hoppas verkligen på en fortsättning av denna artikel. Snälla Vanessa……

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

vanessa
2008-06-26, 02:14
#11

Det kommer, lovar. Måste bara tänka på upplägget. Men snällt att du vill veta mer om planeten Vatten.  /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

medde
2008-06-26, 11:20
#12

Klart jag vill! Detta var ju toppen. Säker att fler med mig tycker samma.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: