Annons:
Etikettrymden-artikel
Läst 9183 ggr
medde
2007-12-06, 16:43

Den livsviktiga rymddräkten

Åker man ut i rymden, så är det inte bara att tro att livet fortsätter som innan, utan garderoben måste uppdateras. I detta fall med rymddräkter. Tänkte berätta lite om den som används utanför rymdfararen.

Rymdräkten är en böjlig dräkt som bland annat skyddar astronauterna från det dödliga vacuum som finns ute i rymden. Dräkten har syre, vilket självklart behövs. Den isolerar från den brännande hettan runt +120 C i solen, och den grymma kyla i mörkret på -155 C.

  

Utan dräkt skulle astronauterna inte leva längre än någon sekund. I rymden har de ingen tyngd alls men på jorden är dräkten tyngre än astronauten själv. Träningen sker i vattenbassäng på jorden, men det är en berättelse jag tar upp en annan gång.

Dräkten är utrustad med en massa livnödvändiga saker. Hjälmen har solskyddsvisir är i okrossbar plast, och med guldbelagt visir för att hindra farligt ultraviolett ljus.

Den livsnödvändiga ryggsäcken ger syre, elektrictet och framför allt tar bort den giftiga koldioxiden i luften inne i dräkten. Vattensäck finns också så att om astronauten blir törstig finns ett sugrör vid munnen som ner i den. Blöja finns, då de inte kan gå på toaletten även när det behövs. Det hela görs då i en blöja direkt i dräkten. Sedan finns en massa andra saker som pannlampa, verktyg, kontrollenhet med en display, livlina. Det gäller att hålla huvudet kallt i rymden. Under rymdräkten har astronauten ett plagg med inbyggd vätskekylning. I den cirkulerar det svalt vatten som hindrar astronauten för att bli överhettat i rymddräkten.

En rolig sak  som man inte tänker på är att rymdkängor inte har sulmönster. Varför då? För det behövs inte då man inte får fotfäste i tyngdlöshet.

© Medde

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
vanessa
2007-12-10, 02:02
#1

Ser ni Snobben med den fina rymddräkten och väskan? Den är min, och är en stor stolthet för mig. Tyvärr har jordens dragningskraft gjort sitt med det honom, så nu kan han inte resa i rymden, Den viktiga hjälmen är trasig. Men han är ändå fin och kommer från 60-talet. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

medde
2007-12-10, 10:05
#2

Passa han du, vem vet om jag bjuder in mig på en kopp kaffe och har en stor handväska med migFlört

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Kaj
2007-12-10, 14:29
#3

Läste för länge sedan en artikel på NASAs hemsida om just rymddräkter och vad som skulle hända ifall man inte hade en dräkt.
Det första de nämnde var att kylan (eller värmen) inte direkt skulle påverka personen pga av att det finns så få atomer i rymden (se min tidigare artikel om detta). Det innebär således att varken någon kyla eller värme skulle kunna överföras till din kropp utan du skulle i princip känna samma temperatur som din kropp har. Teoretiskt skulle man alltså kunna överleva upp till en minut. men det är bara teoretiskt för det finns andra saker som skulle döda dig ganska omgående. För det första är rymden vakum (det finns inga eller i vart fall få atomer där - ca 1 atom per kvadrat cm rymd tror jag det är) vilket skulle göra det svårt att hålla andan utan att all luft i dina lungor skulle sugas ut i rymden och då skulle du alltså kvävas.
Det andra är den strålning som finns i rymden. På jorden (och i en rymddräkt) är vi skyddade från den. Utan rymddräkt skulle vi grillas och skulle dö inom loppet av några sekunder.

Det intressanta var att denna artikel på NASA stod under Kids sektionen där ett barn hade ställt frågan om det gick att överleva i rymden utan rynmddräkt.

vanessa
2007-12-10, 16:37
#4

Det är verkligen intressant, och som vanligt kommer de smarta frågorna från barns munnar. Vi vuxna funderar på det hela, men vill inte "besvära" folk med att ställa frågan. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

vanessa
2008-01-09, 04:35
#5

Min rymdsnobben vill att jag visar upp honom för er, så jag huffar upp honom en bit. Visst är han söt :-). Mys vad jag tycker om honom. Min älskade man kom hem med honom en dag till mig. Snacka om lycklig fru han fick. Den finaste månboken jag har gav han mig i present en annan gång. Den får jag berätta mer om senare. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

medde
2008-01-09, 09:51
#6

#5 Klart du ska puffa upp detta. Din snobben är kult!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
medde
2008-09-15, 14:40
#7

Det sägs att det är otroligt svårt att röra sina händer inne i handsken, att då jämnföras med att man binder ihop sina fingrar med ett gummiband. Det ska vara känslan i handskarna. Då blir man ju ännu mer imponerad av deras arbete dom gör på sina rymdpromenader och även att man förstår att det kan tappas en skruv eller så..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
2008-09-15, 14:46
#8

Här var en artikel igen som jag missat alldeles.

Visst får man en helt annan förståelse för astronauternas jobb ute i rymden, då man får läsa om sånt här.

Tyckte det sista som var skrivet i artikeln var lite kul, något som jag då definitivt aldrig ägnat en tanke åt. Jag kopierar:

"En rolig sak  som man inte tänker på är att rymdkängor inte har sulmönster. Varför då? För det behövs inte då man inte får fotfäste i tyngdlöshet."

Jätteintressant! Glad

nera
2008-09-15, 14:48
#9

För att inte tala om vilka temperaturskillnader de får utstå när de är i rymden. Jag kopierar igen:

Den isolerar från den brännande hettan runt +120 C i solen, och den grymma kyla i mörkret på -155 C."

Helt otroligt!

StefanW
2008-09-15, 14:48
#10

Blir tårögd (av glädje) när jag ser Snobben i rymddräkten! Den väckte gamla minnen till liv. Tänk om man haft den kvar som man fick av pappa när man var en liten parvel. Idag finns ingen av dem kvar.

Stefan - Modellbyggare

medde
2008-09-15, 14:50
#11

Man sitter ibland och bara skakar på huvudet, när man lär sig om allt runt omkring. Vilket enormt jobb dom gör.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
2008-09-15, 14:53
#12

Ja man kan nog inte göra sig en liten föreställningom ens, vad de uträttar, och hur de får till  allt de gör i denna tyngdlöshet med klumpiga dräkter och handskar. De är verkligen enorma som utsätter sig för allt detta.

medde
2008-09-15, 15:00
#13

#12 Kan bara hålla med dig om detta, samt att jag alltid fortsätter med att imponeras av dessa astronauter.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Upp till toppen
Annons: