Annons:
Etikettersajtenifokus
Läst 3093 ggr
medde
2009-10-07, 11:04

Yttrandefrihetsgrundlagen

Yttrandefrihetsgrundlagen fastställer att alla har rätt att fritt utrycka sig, och att det är en grundläggande demokratiskt rättighet att göra sin röst hörd, anonymt eller inte, i olika medier.

Fri åsiktsbildning förutsätter yttrandefrihet och informationsfrihet för medborgarna, dvs att alla har en möjlighet att göra sin röst hörd. Det är en av grundstenarna i en demokrati. Dessa rättigheter omfattar alla typer av medier, även elektroniska medier som iFokus

Att alla har rätt att uttrycka sin åsikt betyder dock inte att man får skriva vad som helst. Det finns undantag, framförallt kring upphovsrättsliga frågor, hetslagstiftningen och material riktat mot unga, och då främst pornografi och/eller annat material som kan verka förråande eller medföra annan allvarliga skada för unga. 

Det är dock viktigt att poängtera att bara för att ett inlägg på forumet inte bryter mot någon lag så innebär det inte en skyldighet att publicera det. Yttrandefriheten ger inte automatisk rätt att bli publicerad, tänk hur DN eller Rapport skulle se ut om alla som krävde att få bli publicerade också blev det.  

Om du som värd anser att att ett inlägg skadar dig, din sajt och diskussionen där, företaget iFokus eller en medlems integritet så står det dig helt fritt att välja att ta bort inlägg eller att kräva av författaren att den skriver om det.

Skriven av: iFokus

www.notisum.se/rnp/sls/lag/19911469.HTM Länken öppnas i ett nytt fönster Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Rixlex - fulltextversion

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Farwuq
2009-10-07, 11:17
#1

Mycket bra!

Viktigt är att poängtera att den som står som huvudman för ett forum inte är skyldig att publicera allt. Jag har varit med om att skribenter på forum hävdat sin rätt att yttra sig och att framföra sina kontroversiella tankar men vi lade då som moteld att vi inte var tvungna att publicera det han skrev, så det hamnade i papperskorgen samtidigt som vi bad honom att själv publicera som egen ansvarigutgivare, vi hörde aldrig av honom något mer.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

medde
2009-10-07, 11:28
#2

#1 Bra sagt.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: