Annons:
Etikettjorden-artikel
Läst 4812 ggr
sissie
2010-07-13, 21:01

Buzz Aldrin tog första steget på Skywalk

Högst upp på en klippa bredvid Grand Canyon finns en hästskoformad bro som heter Grand Canyon Skywalk. Den ligger strax intill Örnklippan på Grand Canyons västra kant. Marken ägs av indianstammen Hualapai. Dom har under många år bedrivit turistnäring på Coloradofloden och skjutsat turister upp och ned för floden. David Jin kom på idén med att bygga en glasbro högt upp på ena bergkanten.

 Hualapai's ledare blev en del av projektet då bron ligger på deras mark. Bron skulle dels ge intäkter till stammen men också flera jobb.

Hualapai's indianer hade en del krav på bron. Dels skulle den bli ett med naturen, och brons konstruktörer fick inte fästa bron i bergets sidor. Då kom idén fram till att bron skulle vara som en hästsko och skjuta ut från platån ovanför berget.

Först tänkte de bygga den på Örnklippan men Hualapai var inte pigga på det då de ansåg att det var där som örnarna hade sin ursprungliga hemvist. Dessutom så visade det sig att den delen av berget var sprucket och en djup öppen spricka gick tvärs igenom den tilltänka platsen.

En annan utstickande del av berget fick bli byggplatsen istället. Även denna plats hade en större spricka med den låg inte öppen för väder och vin, och med hjälp av lite armeringsjärn så kunde byggarbetarna säkra sprickan.

Skywalk är ordentligt tilltagen vad det gäller säkerheten. Det är konstant blåsigt på platsen och det blåser från alla håll. Vindarna kan stundtals komma upp i orkanstyrka så det krävdes en hel del att tänka på.

Bron är byggd på marken uppe på platån. Fyra kraftiga förankringar är gjutna på platåns topp som i sin tur är förankrade med hundratals 14 meter långa armeringsjärn som är nedborrade i berget från ovansidan.

200px-SkywalkFromOutsideLedge.jpgBron är byggd med stålbalkar som är formade som två hästskor. Mellan dessa hästskor så ligger det 10,2 cm tjocka glasskivor som utgör själva gångytan på bron. När väl hela bron var färdig så rullades den ut för att fästas i sina förankringar.

När man står på bron så kan man se rakt ner 1 219 m. Turisterna måste ha speciella skyddssockor på sina skor för att minska risken för repor i glasbron. Ju fler repor desto sämre sikt, och det är inte det lättaste att byta ut ett parti glas ute på bron.

Bron ligger mitt ute i ödemarken dit det bara finns en grusväg. Mat och vatten måste fraktas dit på bilar. Men ändå så har bron blivit populärt. Tillsammans med bron så finns det både museum och hotell. Affärer och restauranger. Golfbana (!) och även en linbana ner till Coloradofloden.

Medicinmännen i Hualapai-stammen inte bara välsignade platsen för brobygget utan hade också en speciellt ceremoni på invigningsdagen den 20 mars 2007. Astronauterna Buzz Aldrin och John Herrington var hedersgäster. 

Källa: Answers.com, National Geografic (TV)

Bild: Wikipedia, 2010-06-26

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
medde
2010-07-15, 21:47
#1

Vilken bra artikel. Tack sisse.

Buzz var och är verkligen värd att få ta de första stegen ut.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

sissie
2010-07-15, 22:51
#2

Tycker jag med. Jordnära bro med skimmer av rymden.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
2010-07-16, 00:39
#3

Ärligt skulle jag inte våga gå ut på den bron!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

sissie
2010-07-16, 11:06
#4

Jag skulle nog våga, men det skulle helt klart vara läskigt. Kramptag i staketet skulle det nog bli.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
2010-07-16, 14:32
#5

Misstänkte du skulle våga, men fegproppen jag stannar på fast mark. Det var bara ett stort steg för mig att ta mig in i planet då vi skulle på semester,,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

LenaR
2010-07-16, 20:15
#6

Att gå på den bron måste vara lika läskigt som att åka Fritt Fall. Men säkert värt skräcken, precis som med Fritt fall!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Annons:
medde
2010-07-16, 21:50
#7

Instämmer med dig, och jag åker inte fritt fall för några vilda hästar i världen,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: