Annons:
Etikettrymdfart-artikel
Läst 4553 ggr
sissie
2010-08-04, 16:11

Taikonauter

Jodå. Dom finns. USA har sina astronauter, Ryssland sina kosmonauter och nu Kina med sina taikonauter. Kina är det tredje landet som med egna medel har fått upp människor i rymden. Även om de inte har gjort något spektakulärt än så har Kina stora planer på vad som komma skall.

Kina har sedan 60-talet hållit på med olika rymdprojekt inom militären. Dock har informationen varit sparsam och under revolutionen så var det stilla med rymdprogrammen. Nu har det på senare år tagit fart igen.

Den 27 september 2008 satt kineserna bänkade framför TV. Taikonauten Zhai Zhigang skulle göra en liten rymdpromenad 300 kilometer upp i luften. Han hade ett blygsamt arbete framför sig. Samla in några mätinstrument från rymdskeppets utsida och vifta till folket med nationens flagga. Allt avklarat på 17 minuter.

Shenzhou_front_white_shadow.png

Några år tidigare skickades Yang Liwei upp med Shenzhou 5. Året var 2003 och månaden oktober när Yang Liwei blev första taikonauten i rymden. Två år senare steg Shenzhou 6 mot himlen med ytterligare två taikonauter. Det dröjde sedan till just 2008 innan Shenzhou 7 skickades upp med tre taikonauter varav Zhai Zhigang var en av dem.

2007 skickade Kina sin första satelit Chang´e 1 i en omloppsbana runt månen. Chang´e 1 skulle kartlägga månen för att se vilka mineraler som finns där. En andra Chang´e 2, har också skjutits upp med samma arbetsuppgifter.

Detta var ett första steg i Kinas planering att landsätta en sond på månen före 2012. PLanerna är att om allt ser bra ut så ska de landsätta en bemannad farkost på månen 2020. Unefär smatidigt som NASA har planer på att återvända till månen.

En idé som Kina har med månen är att hämta hem Helium-3. Men det kräva nära tre ton av det för att förse Kina med energi under ett helt år. En kostsam verksamhet. Dessutom är tekniken att utnyttja helium-3 i fusionsreaktorer inte färdigutvecklad.

En annan är att placera en stor solcellsanläggning på månen och skicka energin som microvågor till jorden. En teknik som bara finns som idé för framtiden.

Kinas politiker har dock avgörandet i sina händer. Det är inte bara att det ska vara lärorikt på sikt utan också generera något tillbaka på kort sikt.

Kina har skyndat långsamt med sitt rymdprogram. Detta har gjort att de inte riktigt har samma kunskap som tex NASA. Men de är på god väg och har gjort sig ett namn. Kina har en modern rymdindustri och säljer sina tjänster till grannländerna. Uppskjutningar av satelliter bl a.

De har också gjort en av de stora misstagen i rymden då de lyckades förstöra en av sina egna satelliter. En av de största föroreningarna i rymden då tiotusentals fragment finns därute.

Bilder: Wikipedia 2010-08-04

Källa: Illustrerad vetenskap nr 7 / 2009

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
medde
2010-08-07, 14:12
#1

Ni har väl inte missat sissie enormt bra artikel?

Den är toppen att få läsa och lära sig i. Tack sissie!

Jag tror verkligen att Kina är ett land att räkna med i framtiden. Vad tror ni som läst artikeln. Om Kina och deras rymdfart?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

sissie
2010-08-07, 16:45
#2

Personligen tror jag att Kina blir ett gott komplement till övriga länders rymdfart. Att det skulle bli en ny kapplöpning tror jag inte direkt på. Lite kanske men nu för tiden verkar det ju som om alla stora rymdländer hjälps åt. Tror nog att Kina med tiden också kommer att bli en del av alla rymdprojekt.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

StefanW
2010-08-07, 17:09
#3

Tiden för kapplöpning är över, de aktörer som finns idag och även de som gärna vill vara en av dem, har insett att samarbete är den väg man får gå om lite olika projekt skall kunna gå i lås. Sedan är det mycket teknik som bara finns i idé stadium ännu….så mycket står skrivet i stjärnorna!

Nya sätt att utvinna energi är en stor utmaning.

Stefan - Modellbyggare

medde
2010-08-07, 22:33
#4

Tror så även jag, dom kommer att sträcka ut hakan mer och mer.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

StefanW
2010-08-07, 22:45
#5

Sedan har vi Indien m.fl. som man inte kan räkna bort. Vi kommer nog att få se många olika konstellationer som vi inte trodde var möjligt när det gäller olika projekt i rymden.

Stefan - Modellbyggare

medde
2010-08-07, 22:52
#6

Indien! Där sa du något, inte att förglömma alls

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Upp till toppen
Annons: