Annons:
Etikettstjärnor-artikel
Läst 7424 ggr
Farwuq
2010-12-09, 08:43

Dalslands Landskapsstjärna

Nu har vi kommit till landets västra utmarker, det är dags för Dalsland. Detta är del 13 i artikelserien om våra landskapsstjärnor. Denna gång heter stjärnan Spica.

Spica (a Virginis) är de ljusstark stjärna av första magnituden och starkast i stjärnbilden Jungfrun och är den 15:e starkaste sjärnan på natthimlen. Spica ligger på 260 ljusårs avstånd och är en blå jätte tillhörande spektralklass B.

Spica.jpg

Bild på Spica

Spica är en förmörkelsevariabel, likt Algol (ß Persei). Dess skenbara magnitud varierar mellan +0,92 and +0,98, med en period på 4,0142 dagar. Denna ringa magnitudskillnad är knappt visuellt märkbar.

Den tros vara den stjärna som försåg Hipparchos med de uppgifter som ledde honom till upptäckten av ekliptikans precessoin. Templet i Thebe byggdes med en särskild riktning i förhållande till Spica omkring 3200 f.Kr., och under tidens lopp har precessionen orsakat en långsam men märkbar förändring av jordens relativa riktning till Spica. Nicolaus Copernicus gjorde också många observationer av Spica under sina forskningar kring precessionen.

Virgo.jpg

Källa: Wikipedia

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
StefanW
2010-12-09, 10:47
#1

Intressant läsning!

Stefan - Modellbyggare

Upp till toppen
Annons: