Annons:
Etikettrymdfart-artikel
Läst 5359 ggr
sissie
2011-01-03, 12:14

Framtidens drivmedel i rymden

Att skjuta upp raketer med bränsle kräver stora mängder med väte och syre framför allt. Och ju mer last som ska skjutas iväg desto mer energi behövs för att få raketen att lyfta. Men tänk om man kan göra som Jules Verne skrev i sin bok "Från Jorden till Månen"?

Vår kära gamla författare som inspirerat många till livliga fantasier, var nog inte helt fel ute med sin stora kanon för att skjuta en missil till månen. Men framtiden bjuder på en mera avancerad variant av kanon. En elektromagnetisk katapult.

En elektromagnetisk katapult är uppbyggd av en lång serie med stora elektriska spolar som blir magnetiska när man skickar ström igenom dem. Inuti spolarna finns ett rör där en släde eller cylinder klädd med magneter knuffas fram av magnetismen från spolarna. Lasten placeras på släden eller i cylindern. Spolarna aktiveras en efter en så att släden/cylindern knuffas ett steg framåt. Ju fler spolar som skapar magnetism desto högra fart kan man få.

I sci-fi-filmer är det ofta som denna teknik används för att tex skjuta iväg små stridsskepp ut ur moderskeppet för att angripa fienden. Dessa skjuts iväg genom rör, oftast upplysta av ljus som rör sig med skeppet.

En elektromagnetisk katapult kan användas både på marken och på rymdskepp. Ett ställe att bygga en katapult på är månen. Där finns inget luftmotstånd vilket gör att man kan komma upp i högre hastigheter än på jorden.

Att använda elektromagnetisk katapult är ett effektivare sätt att transportera saker på, eller att få iväg en rymdfarkost ut i rymden. Men det kräver mycket energi. Men den energin i sig kan man utvinna från förnyelsebara energikällor.

800px-Fermilab.jpgDet finns redan idag elektromagnetiska katapulter. Partikelacceleratorn Fermilab i Batavia utanför Chicago, är en elektromagnetisk katapult. Fast här accelereras partiklar till hastigheter nära ljusets hastighet genom att låta dem accelerera i en ring flera varv. Det är dock svårt att skicka iväg ett rymdskepp genom att låta den gå i en ring först. Det skulle krävas väldigt stora ringar och blir då omöjliga att ha ombord på rymdskepp.

Elektromagnetiska katapulter kan också göras i mindre storlekar för att kunna skjuta missiler från rymdskepp. Dessa missiler skulle kunna bli ett skydd för vår planet så att man kan skjuta sönder meteoriter i mindre bitar som kan brinna upp i atmosfären.

Elektromagnetiska katapulter kan användas till mycket mer. Det är bara fantasin som sätter stopp.

Foton: Wikipedia.com.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
medde
2011-01-03, 20:39
#1

Väldigt bra info och intressanta tankar om saken. Smälter in en stund och återkommer.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: