Annons:
Etikettrymdfart-artikel
Läst 4529 ggr
medde
2011-01-28, 12:55

STS-51-L

I dag är det 25 år sedan katastofen hände och rymdfärjan Challenger haverade på den i ordningen tjugofemte flygningen för rymdfärjeprogramet.

I dag minns vi och skänker en tanke till besättningen och deras familjer på STS 51-L

Besättningen bestod av:

Challenger flight 51-l crew.jpg

Francis R. Scobee   
Michael J. Smit
Judith A. Resnik
Ellison S. Onizuka
Ronald E. McNair
Gregory Jarvi
Christa McAuliffe

NASA har en sida för att hedra Challenger och dess besättning samt på STS-51-L samt STS-107

Ett minnesmärke har rest på Mexico Museum of Space History i Alamogordo, För Apollo1. STS- 51-L samt STS-107

File:Astronaut Memorial Garden Alamogordo.jpg

File:Challenger launch on STS-7.jpg

Foto: NASA

Samt AllenS

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
StefanW
2011-01-28, 20:40
#1

Satt och tänkte skriva om samma sak idag!

Tycker att det finns all anledning att återkomma och minnas denna händelse, då det var där som mycket av våra drömmar om framtida rymdfärder började ta slut!

Förvisso så är vi många som gärna ser en fortsättning på de olika rymdprogrammen som t.ex. att det skulle bli någon mer bemannad resa till Månen och även Mars.

NASA hade fram till denna dag "bara" förlorat en besättning tidigare och det var hela 19 år bakåt i tiden då branden ombord på Apollo 1 tog tre liv.

Problemet som var orsaken till haveriet hade varit känt sedan tidigare, så därför kan man fråga sig varför de inte hörsammade varningarna beträffande uppskjutningar i kyla. Det stora trauma som det blev var nog också mycket beroende på alla förväntansfulla eleverna som tittade på uppskjutningen och skulle få lektioner direkt från rymden. Det hela gjorde att rymdfärjeprogrammet gjorde halt under två år och gick sedan utan större besvär fram till 2003 då nästa tragiska olycka med en färja inträffade och även där så visade det sig att det var ett känt problem som var orsaken till haveriet.

Fast jag vill ändå framhålla att jag har fullt förtroende för NASA och att de gör vad som står i deras makt för att det inte skall hända något oönskat. Skulle jag få förfrågan på att få följa med så skulle jag gärna kliva ombord, fast numera så är väl enda chansen att ta sig upp till ISS med hjälp av Sovjet och deras Sojuz.

Stefan - Modellbyggare

Upp till toppen
Annons: