Annons:
Etikettrymden-artikel
Läst 12811 ggr
Mark
3/12/08, 5:38 PM

Edvin Hubble, en stor astronom

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mest känd bland folk i allmänhet för att ha namngett rymdteleskopet, bland astronomer för upptäckten att s k spiralnebulosor var galaxer i sig själva.

Edvin Hubble föddes i Missouri 1889 i en tämligen ordinär amerikansk medelklassfamilj. Till en början studerade han för att bli jurist, men snart tog intresset för astronomi överhanden, och han började 1909 studera på universitetet i Oxford i England. Han deltog i första världskriget och befordrades till major i amerikanska armén. Efter kriget fick han anställning som astronom vid det berömda Mount Wilsonobservatoriet.

Där jobbade han tillsammans med bl a Milton Humasson i dåtidens största teleskop på 2,5 m. I slutet på 20-talet kunde dessa båda herrar visa att de s k spiralnebulosorna inte tillhörde vår egen galax, utan i själva verket var separata galaxer, långt utanför vår egen Vintergata. Benämningen på dessa var på den tiden "världsöar". De påvisade också att universum expanderar, vilket i sin tur ledde till teorin om "Big Bang", även om det inte var Hubble som lanserade denna. Den allmänna relativitetsteori som Albert Einstein publicerade år 1915 säger faktiskt att universum antingen måste expandera eller så småningom dra ihop sig igen. Det avgörande för detta är hur mycket massa universum innehåller. Den allmänna uppfattningen var annars att spiralnebulosorna var förtätningar i vår egen galax, och att Vintergatan var liktydigt med hela universum. Det blev en ganska hetsig debatt i denna fråga.

Hubble själv var inte alls ledande i dessa diskussioner. I själva verket var han mer observatör än teoretiker. Huvudmotståndarna var i stället Harold Shapley (förtätningar i Vintergatan) och H Curtis (egna galaxer). Man kan dock säga att Hubble avgjorde striden, åtminstone på sikt. Avgörande var också astronomiassistenten Henrietta Swan Leavitt och hennes upptäckt av cepheidvariablerna, en typ av variabla stjärnor som har den unika egenskapen att variabelfrekvensen är proportionell mot den absoluta ljusstyrkan. Med hjälp av dessa kunde man mäta avståndet till andra galaxer. Hubble och ovan nämnde Humason hittade cepheidvariabler i Andromedagalaxen, M31, och några till, och kunde räkna ut att dessa låg långt, långt utanför Vintergatan.

Hubble påvisade även universums expansion genom att undersöka den s k rödförskjutningen. Rödförskjutningen i galaxernas spektra visar hur fort galaxen avlägsnar sig (eller i vissa fall närmar sig) vår egen Vintergatan. Det var dock inte Hubble, utan en astronom vid namn Slipher som mätte upp rödförskjutningen hos ett med dåtidens mått stort antal galaxer. Spektrallinjerna är förskjutna mot den långvågiga röda delen av spektrum, en följd av Dopplereffekten. Ju större förskjutning, desto högre fart.

Hubble presenterade också ett försök till klassificering av galaxer, och han antog att en galaxbildning startar med en elliptiskt formad gassamling, som senare övergår till en spiralform. Detta var ju mycket skarpsynt, även om man fått revidera denna teori ganska avsevärt idag.

Hubbles mest betydande litterära verk måste nog sägas vara The Realm of the Nebulae som är mycket läsvärd. Mot slutet av sin verksamhet blev han tyvärr lite nonchalant, kanske för att han tyckte sig själv vara "ofelbar". I alla fall presterade han inga banbrytande upptäckter under sina sista decennier, utan gjorde snarare en hel del misstag. Han dog 1953.

Som kuriosa kan nämnas att Hubble var en mycket duktig boxare. Som tur var la han dock av med detta innan han fick några hjärnskador.

Av: Mark

Datum för publicering

  • 2008-03-12
Annons:
medde
3/12/08, 7:07 PM
#1

Tack! Mark för en verkligen bra artikel om Hubble. Mycket intresannt och läsvärd. Det var mycket jag inte visste, så detta var toppen. Tänk att han även varit boxare, ingen som helst aning om detta.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Mark
3/12/08, 10:28 PM
#2

En länk till en sida om den stora debatten om Universums storlek (engelska) på 20-talet:

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/diamond_jubilee/

medde
3/13/08, 12:50 PM
#3

Varit inne och läst på denna länk, mycket intresannt och vart kvar en lång tid. Tack!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

vanessa
3/21/08, 2:36 AM
#4

Nu har jag läst detta, Mark. Det var riktigt intressant. Sedan känner jag mig lite som honom, en observatör och inte en teoretiker. Tack för infon. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Denna kommentar har tagits bort.
vanessa
6/2/08, 1:26 PM
#6

Tar upp denna tråd med tanke på de vackra bilderna Medde lagt in från Hubble. Alltid intressant att veta mer om bakgrunder, för att stadigt stå på marken när man spanar upp mot skyn. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Annons:
nera
6/2/08, 5:36 PM
#7

Glad

medde
1/16/10, 11:35 PM
#8

Lägger upp den här artikeln återigen, då vi talar som mycket om Hubble teleskopet, då är även den här intressant att läsa som Mark har skrivt

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
1/16/10, 11:42 PM
#9

Härligt! Fin artikel av Mark Glad

Mark
1/30/11, 12:14 PM
#10

I den här artikeln finns lite om rödförskjutning, puffar den också

Upp till toppen
Annons: