Annons:
Etiketterrymdfartrymdfarare
Läst 873 ggr
StefanW
2011-07-21, 21:27

Sista färjan och sen?

Nu har en epok nått sitt slut i och med landningen av Atlantis. Personligen kan jag inte sluta att fascineras över rymdfärder och rymdfärjeprogrammet är inget undantag. Ju mer man läst tittat och studerat allt det arbete som ligger bakom alla de uppdragen som de utfört desto mer imponerad blir man över vad människan är kapabel till.

Rymdfärjeprogrammet har varit oerhört framgångsrikt, det trots de två haverier som kostade 14 besättningsmedlemmar livet. Vi hade idag inte haft ISS i omloppsbana och vi hade inte heller fått de fantasiska bilderna från Hubbelteleskopet som har gett oss mycket information. Alla de satteliter som färjorna levererat och i en del fall åtgärdat.

Vad som däremot inte fungerade som tänkt är väl den totala kostnaden för hela projektet, där det blev mycket dyrare än planerat att iordningställa varje färja efter utfört uppdrag och förbereda för nästa uppskjut. Idag så vet vi så mycket mer, men då när man började planeringen så hade man inte den kunskapen. Dock tycker jag att de utfört sitt uppdrag med beröm godkänt som slutbetyg.

Frågan blir vad som kommer att hända i framtiden. Att USA själva skall bära kostanden för rymdfärder kommer nog inte att ske, utan vi kommer nog att se ett mycket större samarbete mellan olika intressenter. Privata intressen kommer med all säkerhet att hjälpa till med finansieringen av framtida rymdfärder både i låg omloppsbana och vidare ut i rymden.

Under tiden så får vi förlita oss på att ryssarna håller sitt Soyuz program och kan serva ISS med personal transport och fönödenheter

Lägger in lite filmer där debatten om vad som kommer sedan fortsätter för de som är intresserade…

NASA Space Shuttle END OF AN ERA 5-29-11 CBS Sunday Morning

Stefan - Modellbyggare

Annons:
StefanW
2011-07-21, 21:29
#1

Från Russia Today

Out of Space: End to Shuttle, Farewell to US cosmic program?

Stefan - Modellbyggare

StefanW
2011-07-21, 21:30
#2

NASA Ending Space Shuttle Missions After 30 Years of Flights

Stefan - Modellbyggare

StefanW
2011-07-21, 21:36
#3

Debatten har pågått länge och lär fortsätta….

The debate over NASA's future continues - SpacePod 2010.07.19

Stefan - Modellbyggare

medde
2011-07-22, 21:52
#4

Sitter ändå i en viss sorg över den här epken är över.. Visst kommer det mycket intressant saker att hända i framtiden. Men dessa rymdfärjor är något så speciellt

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: