Annons:
Etikettstjärnor-artikel
Läst 3873 ggr
Farwuq
2011-07-29, 06:59

Ölands Landskapsstjärna

Nu har vi nått Alvaret och Borgholm på Öland och kommer därför att berätta lite om Ölands landskapsstjärna. För er som gillar stränginstrument så kan jag tala om att vi är framme vid den klart lysande stjärnan Vega i stjärnbilden Lyran

Vega (α Lyrae) är den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Lyran. Namnet kommer från det arabiska ordet waqi som betyder "störtande", från frasen "den störtande gamen". Stjärnan har en Absolut magnitud på 0,58 och tillhör Spektralklass A0V.

Vega är den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Lyran, och den femte ljusstarkaste stjärnan sett från jorden. Vega är en relativt närbelägen stjärna som ligger på 25 ljusårs avstånd och är tillsammans med Arcturus och Sirius en av de ljusstarkaste stjärnorna i vår närhet.

Vega

Vega har studerats flitigt av astronomer och har ibland blivit kallad för ”kanske den näst viktigaste stjärnan på himmeln efter solen. Stjärnan har i många sammanhang varit först. Den var 1850 den första stjärnan efter solen att bli fotograferad. Den blev även, 1872 den första stjärnan vars spektrum fotograferats.

Lyran

Källa: Wikipedia

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
ElLobo
2011-08-03, 19:02
#1

Intressant!

Farwuq
2011-08-03, 19:21
#2

Ja, ändå är det bara ett blygsamt extrakt av all information man kan hitta.

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: