Annons:
Etikettstjärnor-artikel
Läst 3854 ggr
Farwuq
2011-07-29, 11:35

Hallands Landskapsstjärna

Sol, bad Tylösand och Roxette förknippas med Halland och givetvis har landskapet en landskapsstjärna, i detta fall Alphard. Vi fortsätter således vår stjärnserie även om vi nu har vi definitivt lämnat det gamla Sverige och smugit in i det som tidigare var Danmark.

Alphard (α Hydrae) är den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Hydra. Namnet Alphard är från arabiskan och betyder, "den ensamme", det finns nämligen inga andra ljusa stjärnor i närheten. Den var också känd som "Ormens ryggrad". Den skånsk/danska astronomen Tycho Brahe kallade Alphard för ormens hjärta. Stjärnan har en Absolut magnitud på -1,69 och ligger på ungefär 177 ljusårs avstånd.

Alphard

Alphards massa är ungefär tre gånger solens massa. Den beräknade ålder är 420 miljoner år och Alphard har gradvis utvecklats bort från huvudserien för att att bli en jättestjärna, med spektralklassen K3 och en ljusstyrkeklass mellan II och III. Dess radie uppskattas till att vara 50 gånger solens. Om Alphard skulle sättas i solens ställe så skulle den sträcka sig ut till hälften av Merkurius omloppsbana.

Vattenormen

Alphard har en optisk följeslagare (optisk dubbelstjärna) på ett avstånd av 210 bågsekunder, av 10:e magnituden.

Källa: Wikipedia

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
ElLobo
2011-08-25, 13:10
#1

Det är alltid lika intressant att läsa om dessa stjärnor.

Farwuq
2011-08-25, 17:18
#2

Kul att du gillar dem.

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: