Annons:
Etiketterasteroider-artikelkometer-artikel
Läst 9601 ggr
Daniel
2007-02-21, 11:58

Vårt solsystem

Från vår lilla planet har vi genom årtusenden stirrat upp mot himlen och försökt se ut i kosmos. Förtidens astronomer observerade tidigt objekt på stjärnhimlen som rörde sig bland stjärnorna. Dessa blev kallade planeter, namnet planeter kommer från grekiska ”planetes” och betyder vandrare

Namngivningen uppkom då forskare observerade att planeterna förflyttade sig över stjärnhimlen till skillnad från stjärnorna som alltid behåller sina inbördes positioner i förhållande till varandra.

Människan är ung och vi har inte funnits med särskilt länge. Skulle man sätta den tid som människan funnits i universum i relation till hur gammalt det är, då står vi fortfarande kvar i dörröppningen utan att ha gått någonstans överhuvudtaget. Universum är oändligt, skapades för 13 500 miljoner år sedan efter något som forskarna kallar "The Big Bang". Ur de gasmoln som spreds över universum vid denna händelse kondenserades det stjärnor och solsystem som existerar idag.

Vår galax

 

Vintergatan, kondenserades och uppstod för 11 000 miljoner år sedan. Jorden är 4 550 miljoner år gammal. De första stjärnorna började lysa när universum var 5 miljarder år gammalt. I Vintergatan tror man att det finns ungefär 200 miljarder stjärnor. En stor stjärna har en livslängd på ungefär 3 miljarder år. När en stjärna slocknar inträffar något som kallas supernovaexplosioner, de inträffar när de förbrukat allt sitt kärnbränsle och blir mer än 1.4 gånger tyngre än solen, då uppstår en supernovaexplosion. 

Forskare tror att det uppstod liv på vår planet när Jorden var cirka 3 800 miljoner år gammal. Men i vilken form detta liv uppstod är det ingen som med säkerhet vet. Det är egentligen ingen som vet när det uppstod liv på jorden, allt är kvalificerade gissningar och matematiska uträkningar. När det gäller uppkomsten av liv på jorden så faller forskarnas teorier isär. Vissa vill mena att livet uppstod på jorden, andra talar för att livet har kommit till jorden med meteoriter, kometer eller asteroider.

I början skrattades det gott åt denna befängda tolkning, men under senare tid har forskarna börjat sätta skrattet i halsen. Allt fler forskarrapporter stödjer att livet kanske inte alls uppstod på jorden utan kom till jorden. Hur det än ligger till med detta så tror man att människan har funnits med i ungefär en miljon år. I vårt solsystem finns sammanlagt nio planeter Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och planeten längst bort, Pluto.

 
Det har dock på senare tid diskuterats och bestämts att Pluto inte skall räknas som planet. Men man har sedermera tänk om av historiska perspektiv och den skall ändå räknas in som vår nionde planet. I vårt solsystem finns även de mindre himlakroppar kallade asteroider och kometer. Asteroider befinner sig och kretsar kring ett område som sträcker sig mellan Mars och Jupiter. Kometer befinner långt bortanför där Pluto kretsar, i ett område kallat Oort Cloud.

Men intet att förglömma, vår viktigaste stjärna på himlen är solen. Den ger upphov till fortsatt liv och är just nu i sina bästa år. Solen är en ganska vanlig stjärna som levt ungefär halva sitt liv nu. Om ca 5 tusen miljoner år har solen blivit en röd jättestjärna som blåst ut hela sitt ytterlager i en stark stjärnvind. Men då en stjärna som solen dör så upphör alla förutsättningar för liv på dess planeter. Samtliga planeter inom vårt solsystem kommer att smälta in i solen och kvar blir då bara solens "kärna" som en mycket het liten "vit dvärg". Detta kommer att hända jorden någon gång, mycket långt in i framtiden.

**Information:
**Underlag för
artikeln är
hämtad från
föreläsningar på Chalmers och
Nasas hemsida.

Annons:
emmsaaan
2007-11-16, 13:23
#1

Man lär sig mycket! :) Jag håller på med astronomi i skolan.

vanessa
2007-11-18, 21:55
#2

Jag tillhör då dem som tror att livet på jorden uppkom här. Medan det finns säkert liv på andra ställen, men inte med samma uppkomst.

Skönt att man inte är kvar när solen kastar in handduken. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Farwuq
2012-01-14, 08:33
#3

Jag kunde inte låta bli att "putta" denna.

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

medde
2012-01-14, 13:54
#4

Oj det här var en riktigt av dom äldre som finns på sajten..Kul att se den igen

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

:holmgreen:
2012-01-14, 17:47
#5

Hur är det med pluto nu egentligen? Räknas den fortfarande som en planet?


Farwuq
2012-01-14, 17:55
#6

#5

Nej, Pluto är numera en dvärgplanet av typen plutoid.

Så… Den räknas således inte till planeterna.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
:holmgreen:
2012-01-14, 17:58
#7

okej :)


[GIKmio]
2012-01-26, 22:53
#8

Personligen tycker jag Mars är intressant och om det funnits liv där.

medde
2012-01-30, 12:47
#9

Mars är väl den som varit mest intressant genom åren. Undrar varför just Mars?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[GIKmio]
2012-01-30, 16:29
#10

#9 Hej Medde GladDet är den planet som påminner mest om jorden och där det funnits en chans att finna liv.

medde
2012-01-30, 17:48
#11

#10 Jo visst det vet jag, men det jag menar är då man talar med andra männiksor så är det alltid mars som ses som den mest spännande planeten av många olika orsaker, och verkar vara en favorit hos många..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

HellviHumle
2012-01-30, 17:53
#12

#11 Det är ju den enda som möjligen kan gå att bosätta sig på. Venus är lite i varmaste laget.

HH

medde
2012-01-30, 18:01
#13

Men jag har en helt annan favorit planet,, Men drömma sig iväg kan man ju göra,.. Utan att det finns någon unns av möjlighet..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Upp till toppen
Annons: