Annons:
Etikettsolsystemet-artikel
Läst 13718 ggr
Farwuq
2012-02-19, 09:58

Neptunus

Tänk dig det blåaste av hav, långt blåare än någonsin Medelhavet eller Karibiska sjön kan bli. Tag sedan detta överväldigande i kubik flera gånger om och se framför dig att detta blå täcker en hel planet. Då har du en aning om vad Neptunus är. En djupblå planet med full dynamik, med fläckar och stormar som liknar de på Jupiter.

Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten räknat ifrån solen och är den i dagsläget yttersta kända planeten i solsystemet. Det är en av de yttre planeterna eller en av de så kallade gasjättarna. Neptunus är den första och hitintills den enda planet som upptäcktes genom matematiska förutsägelser. Namnet kommer från den romerska havsgudens namn Neptunus. Planeten är den fjärde största planeten med avseende på diameter och den tredje största beträffande massan och den enda som inte kan ses för blotta ögat. Planetens massa är ungefär 17 gånger så stor som jordens och detta gör Neptunus något mer massiv än planeten dess ”tvilling” Uranus, som har 14,5 jordmassor. Rotationshastigheten vid ekvatorn är 9 660 km/h och siderisk rotationsperiod 16 h 6 min 36 s.

Det genomsnittliga avståndet mellan solen och Neptunus är ca 4 553 miljoner km vilket blir i storleksordningen 30,1 AU. Omloppstiden är 164,79 år.

Ekvatorradien uppgår till 24 764 km (3,883 gånger jordens ekvatoriella radie).

Polradien är 24 341 km (3,829 gånger jordens polradie).

Neptunus densitet är 1,638 g/cm 3, detta gör den tätare än de andra tre gasjättarna, Jupiter, Saturnus och Uranus.

Rotationsaxeln lutar 28.32° mot ekliptikan, motsvarade vinkel hos jorden är ca 23,5°. Följaktligen upplever Neptunus säsongsmässiga förändringar liknade de som finns på jorden. Men den långa omloppstiden gör att varje ”årstid” på Neptunus varar cirka 40 jordår.

Neptunus höga densitet gör att den närmar sig ett mellanled mellan jordplaneterna och de stora gasjättarna. Dess massa är, som tidigare nämnts ovan, 17 gånger större än jordens, men det är bara en av 1/19 av Jupiter. Den ekvatoriella radien är så gott som fyra gånger större än jordens. Neptunus och Uranus betraktas ofta som en underklass till de bägge stora gasjättarna, en klass som kallas "is-jättar". Detta på grund av deras mindre storlek och den högre koncentrationen av flyktiga ämnen.

Man tror att Neptunus har en kärna som består av kisel, järn och andra tunga grundämnen. Runt kärnan finns det en mantel av flytande metan, ammoniak och vatten. Mätningar visar att kärnan har en temperatur på cirka 7 000°C, det vill säga att den är varmare än solens yta. Neptunus är mycket lik Uranus, både i fråga om atmosfär och kemisk sammansättning – båda består huvudsakligen av väte, helium och metan. Neptunus tar emot mindre än hälften så mycket solljus som Uranus, men den värme som härstammar från dess inre gör Neptunus något varmare än Uranus.

Trots att Neptunus ligger längre bort ifrån solen än vad Uranus gör, så har den en mycket livligare atmosfär. Den har vindar som kan komma upp i 2 500 km/h, (694.44 m/s) vilket är den högsta observerade vindhastigheten i solsystemet. Den mest kända egenskapen hos Neptunus torde ha varit den stora mörka fläcken. Den hade en diameter på cirka 16 000 km och är numera borta, den var mycket lik Jupiters stora röda fläck.

Eftersom Neptunus inte är en fast solid kropp, så har dess atmosfär en differential rotation. Det är den mest uttalade differentiella rotationen i hela solsystemet, det är detta som ger upphov till de mycket kraftiga vindarna.

Att döma av färgen på atmosfären, så är himmeln på Neptunus med sannolikhet azurblå eller himmelsblå. Det är inte troligt att planetens ringar kan ses från dess yta, eftersom dessa är mycket tunna och mörka.

Den norra polen pekar mot en punkt mitt i mellan delta och gamma Cygni (Svanen). Den södra polstjärnan är gamma Velorum (Seglet). Seglet, Akterskeppet och Kölen ingår i stjärnbilden Skeppet Argo.

Bortsett från solen, så är det mest imponerande objektet i Neptunus himmel den stora månen Triton, vilket syns som något mindre än vad en fullmåne på jorden gör. Den rör sig betydligt snabbare över himlen än vad vår måne gör, detta dels på grund av dess kortare omloppstid (5,8 dagar) och dels på grund av dess retrograda omloppsbana. Den mindre månen Proteus skulle visa en skiva som är ungefär halva storleken av fullmånen. Neptunus små inre månar, och dess stora yttre satellit, Nereid, skulle framstå som stjärnliknade objekt, och dess oregelbundna yttre satelliter skulle överhuvudtaget inte vara synliga för blotta ögat.

Triton, Neptunus största måne, har en atmosfär, men denna är såpass tunn att månens himmel är svart, kanske med ett blekt dis vid horisonten. Eftersom Triton kretsar med bunden rotation, så verkar Neptunus alltid vara på samma ställe på himmeln. Neptunus skulle sträcka sig över 8 grader på Tritons himmel, men med en maximal ljusstyrka ungefär jämförbar med fullmånen på jorden.

På grund av sin excentriska bana skulle Nereid variera kraftigt i ljusstyrka, från femte till första magnituden, dess skiva skulle bli alldeles för liten för att se med blotta ögat.

Proteus skulle aldrig lysa svagare än första magnituden.

Lite data om Neptunus:

Aphelium: 4 553 946,490 km = 30,44125206 AU

Perihelium: 4 452 940 833 km = 29,76607095 AU

Massa: 17,147 gånger jordens

Ytgravitation vid ekvatorn: 1,14 g

Symbol:

Källa : Wikipedia

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
medde
2012-03-15, 21:36
#1

Bara att börja en artike lmed en så underbar beskrivning om det blå,fick mig att drukna.. Medelhavet är så vackert. Det kan jag intyga då jag bott vid medelhavet. Men som sagt jag håller med om denna vackra beskrivning om den här planeten.

Mycket intressant och självklart kommer jag kika in på denna en gång till i lugn och ro för att avnjuta all fakta om Neptunus en gång till

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Magi-cat
2012-03-17, 09:40
#2

tack för jättebra artikel!Glad

Har den några ringar?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Farwuq
2012-03-17, 11:42
#3

Ja Neptunus har ringar men väldigt svaga.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Neptunus_ringar

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Magi-cat
2022-11-21, 12:32
#4

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

The James Webb Space Telescope viewed Neptune, our Solar System's final planet, for the first time. Here's what we saw, and what it means.
[Borttaget]
[Borttaget]
2022-12-09, 23:59
#5

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2022-12-10, 00:03
#6

Inlägget är borttaget

Annons:
Upp till toppen
Annons: