Annons:
Etikettrymdfart-artikel
Läst 3785 ggr
ElLobo
2012-05-02, 19:25

Boeing X-20 Dyna-Soar

X-20 var tänkt att bli en tidig version av dagens rymdfärja.

X-20Källa: NASA. Bild från Wikipedia.

Boeing X-20 Dyna-Soar ("Dynamic Soarer") var ett program inom USA:s flygvapen (USAF) för att utveckla en rymdfarkost som kan användas för en mängd olika militära uppdrag, däribland spaning, bombning, rymdräddning, satellitunderhåll och sabotage av fientliga satelliter.

Programmet pågick från den 24 oktober 1957 till 10 december 1963, kostade USD 660 miljoner (i dagens penningvärde USD 5,01 miljarder) men som avbröts strax efter det att byggandet av rymdfarkoster hade börjat.

Andra rymdfarkoster som var under utveckling vid den tiden, till exempel Mercury eller Vostok, var baserade på rymdkapslar som återgick till ballistiska banor vid återinträdet. Dyna-Soar var mer likt den långt senare rymdfärjan, den kunde inte bara öka farten och resa till avlägsna mål med en hastighet som en interkontinental ballistisk robot, den hade också utformats för glidflyga till jorden som ett flygplan under kontroll av piloten.

X-20 var tänkt att kunna landa på en flygplats, snarare än att bara falla till jorden och landa med fallskärm. Dyna-Soar skulle även nå omloppsbana runt jorden, som Mercury eller Gemini. Dessa egenskaper gjorde Dyna-Soar mycket mer avancerade jämfört med de andra bemannade rymdfärderna. Forskningen i en liknande rymdfarkost skulle förverkligas långt senare, i andra rymdfarkoster, med utgångspunkt i rymdfärjan som hade sin första flygning år 1981.

Inget plan byggdes utan allt avbröts när projektet lades ned, men den första flygningen var tänkt att ske i januari 1966.

Länk: Wikipedia

Annons:
Farwuq
2012-05-24, 12:44
#1

Ett misstag. Vi kunde ha varit 10 - 15 år längre fram i utvecklingen om de inte skrotat projektet.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: