
Pepparfågeln
Den som varit i Sydamerikas urskogar kommer alltid ihåg pepparfågeln. Vad bra tycker du nu konfunderad, men vad har det med den här sidan att göra?
Dessa fåglar är mellanstora till stora och har otroligt färgsprakande jättenäbbar. De kan nästan aldrig vara stilla. Ena stunden är de upptagna av högljudda inbördes stridigheter, andra stunden är det akrobatik uppe i trädens lövverk som gäller.
Vad namnet pepparfågel kommer ifrån är svårt att förklara. De äter visserligen pepparbär, men även andra bär och frukter.
När vi nu är inne på födan så äter de även insekter och de gillar även att äta fågelägg och fågelungar. Sättet att äta kan vara ganska lustigt framför allt gäller det de könsmogna hanarna med extrem stor näbb.. Den plockar ett bär eller fångar en insekt, men kan tydligen inte äta den direkt. Den kastar upp födan i luften med hjälp av näbbspetsen och fångar sedan upp den i det öppna gapet och sväljer den.
Pepparfåglarna är en familj inom ordningen hackspettartade fåglar med cirka 40 arter i Syd- och Centralamerika. De är utpräglade trädinnevånare.
Det man reagerar på när man ser en pepparfågel är den jättelika näbben. Den är ju oproportionerligt stor både på längden och höjden. Man har faktiskt svårt att fatta att fågeln orka bära den, än mindre använda den till något vettigt. Oroa dig inte den är inte så tung som den ser ut. Den är gjord av ett poröst benmaterial som ytterst täcks av den starka näbbskidan, vilket gör den otroligt stark och motståndskraftig mot både slag och tryck. Den är med andra ord mycket lätt och tack vare sin konstruktion mycket stark.
Om man öppnar näbben blir man ännu mer överraskad när man ser tungan. Den är smal, tunn och platt. Den kan bli upp till 14 cm lång.. Den är tandad eller flikad i kanten och de blir djupare och djupare mot spetsen. Påminner mycket om en stor fjäder. Pepparfågelns vingar är i regel rundade och den smala stjärten är förhållandesvis lång. Något måste ju balansera näbben.
Pepparfåglarna är otroligt livliga och sällskapliga. Många gånger sammansluter de i grupper för att hitta nya matplatser. De kan också ge sig ut på mindre strövtåg.
Ett par håller ihop i flera år. En gång om året lägger honan 2-4 ägg i boet uppe i ett trädhål. Båda föräldrarna ruvar äggen, som kläcks efter ungefär två veckor. Ungarna lämnar boet när de är ca åtta veckor gamla. Pepparfågeln är mycket omtyckt av människorna i djungeln. Man har sett den flyga in i hus för att stjäla mat, så den är inte direkt skygg! Den går att tämja precis som en papegoja, och dess vackra fjädrar är mycket omtyckta som dekoration.
Om jag nu säger att pepparfågelns riktiga namn är tukan så ramlar poletten ner för de flesta av er. Ni kanske tycker att detta var ett litet annorlunda sätt att tala om varifrån stjärnbilden Tukanen har fått sitt namn. Det är faktiskt efter dessa fåglar.
Foto 2: Raúl Hernández González This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.
Källa: Svenska Wikipedia 8 juli 2012
Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld

Tummen upp! Mycket bra skrivet!
Stefan - Modellbyggare

Det här gillar, Verkligen kul att få en härlig kunskap om en fågel, samtigt ett kul sätt att få om olika stjärnbilder om vad dom fått sina namn i från och vad det kan vara..
En helt anorlunda artikel på sajten, men jag gillar det hela.
♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥
Hahaha! Där kom det till slut!
HH

Men det fanns ett samband! Tycker detta var verkligen ett kul "avbrott"
♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Det tog även lite tid för Drakens tröga hjärna.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Men det fanns där till slut=)
♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

ni är underbara.
Terra Australis
Den okända sydkontinenten
Landet som man antog fanns långt där nere

Poletten trillar inte ner här Jag känner inte till den stjärnbilden.
Men nu vet jag vad en tukan är för något! Och vilken klockren artikel!
Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

#9
Hehe näe, inte ett dugg faktiskt Jag har så svårt för såna bilder med en massa streck, jag kan inte tyda dem alls.
Men jag slog igång Google Sky Map i mobilen och gissa vad som var det första jag såg!! Så den befinner sig någonstans "under" mig nu.
Gillar Sky Map, brukar använda det för att lära mig vad det är jag ser. eller var himlakropparna befinner sig.
Häftigt att likheten är så slående!
Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

#9 Så bra du hittade ändå lite bra om Tukanen..
♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Trevlig artikel! Det var faktiskt första gången jag har hört den kallas pepparfågel, så nu har jag lärt mig något nytt.

Man lär sig alltid något nyt.
Den dag man slutar att lära så är det slut…
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

#13 Vilket är så kul, att hela tiden lära sig.
♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥