Annons:
Etikettstjärnor-artikel
Läst 6299 ggr
Farwuq
2010-12-28, 12:10

Upplands Landskapsstjärna

Vi hasar vidare ibland de svenska landskapen - från norr till söder - och har nu nått fram till Uppland. Uppland har som en del av er redan vet lagt beslag på den ståtliga Altair.

Altair (a Aquilae) är den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Örnen och den tolfte starkaste stjärnan på natthimmeln, med en magnitud på +0,77. Namnet Altair är arabiska och betyder "flygaren". Stjärnan är ett av de tre hörnen i Sommartriangeln, de andra två hörnen är stjärnorna Deneb i Svanen och Vega i Lyran.
Altair är av spektralklass "A" vilket innebär att den är en vit stjärna, den ligger ligger på 17 - 16,8 ljusårs (5,14 parsec ) avstånd från jorden och är en av de närmaste stjärnorna som synlig för blotta ögat

Altair.jpg

Bild på Altair

Altair roterar snabbt kring sin axel - vid ekvatorn är rotationstiden bara sex timmar (enligt andra källor - 9 eller 10,4 timmar). Som en jämförelse så behöver solen mer än 25 dygn för att rotera ett varv kring sin axel. Som ett resultat av detta så är diametern vid ekvatorn ungefär 22 % större än diametern vid polerna. Enligt teorierna så bör den snabba rotationen medföra att den effektiva temperaturen blir lägre vid ekvatorn, allt enligt Zeipfel effekten. Detta medför att polerna lyser starkare än ekvatorn. Den snabba rotationen medför också att magnetfältet och strålningen är mycket starkaren än den annars vore.

Aquila_2.gif

Källa: Wikipedia

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
Qreib
2013-01-30, 22:36
#1

Vem är det som har bestämt landskapsstjärnor egentligen? Att Uppland ska ha Altair, som betyder "flygare" och ligger i Örnen kan vara förståeligt då Upplands landskapsdjur är havsörn. Men den självklara landskapsstjärnan för Uppland bör vara Sirius - som upplänningar ändå har en självklar koppling till. IK Sirius bildades 1907 och är Uppsalas lag i bandy och fotboll.

"Vår stjärna lyser i den mörka natt - för vi är Sirius - vi är blått och svart!"

Farwuq
2013-01-31, 14:14
#2

Jag vet inte vem som fattat beslutet.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: