Annons:
Etikettersajtenifokus
Läst 3003 ggr
medde
2008-04-26, 18:21

Att kommunicera på nätet

Det sägs att 90 procent av vår kommunikation utgörs av vårt kroppsspråk och resten av det vi säger. Det betyder att vi måste kompensera för de saknade 90 procenten på något annat sätt när vi skriver.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på för oss som skriver och läser mycket på nätet.

**

Smiley

Utgå ifrån att allt som skrivs är skrivet med gott uppsåt

**

Få människor är avsiktligt elaka. Det kan verka så ibland, men det är oftast missförstånd som ligger bakom då. Alla har olika erfarenheter, kunskaper och bakgrundsinformation. Det är inte konstigt att vi missuppfattar varandra ibland.

Tala inte om för andra vad de menar/tycker/tänker/känner

Ingen tycker om att bli skriven på näsan vad de menar med något. Skriv i stället hur du uppfattar det de skriver. Exempelvis "jag uppfattar det du skriver som kränkande" i stället för "du är elak som skriver xxx". Det är stor skillnad på att berätta vad någon annan menar med det de skriver och att skriva hur du uppfattar det de skriver.

Fråga

Frågor är kraftfulla verktyg. Om det är något du inte förstår, eller något som verkar konstigt, fråga. Det är bättre att fråga "vad menar du när du skriver att jag är en idiot" än att skriva "idiot kan du vara själv". Framför någon en uppfattning du inte förstår är det lätt att fråga varför han eller hon har den uppfattningen.

Skilj på sak och person

Att någon skriver något du inte håller med om, betyder inte att de är dumma i huvudet. Alla har rätt till sin uppfattning. Acceptera det. Du är inte sämre än andra bara för att du inte tycker som de. De är inte sämre än du därför att de inte tycker som du.

Ge inte igen

Sjunk inte till samma nivå som någon du tycker beter sig illa. Lägg din energi på människor du gillar i stället.

Bli inte arg

Konstigt råd? Ja, det låter kanske så. Vem drabbas när du blir arg? I första hand du själv. Särskilt när du befinner dig på ett diskussionsforum där ingen hör dig skrika. Den ilskan är riktad mot drabbas sällan.

Är det roligt att bli arg? Nej, de flesta tycker säkert inte det, men det är inte så enkelt att bara sluta bli arg. Det kräver träning. Mycket träning. Ett första steg är att stanna till i tanken och inse att du håller på att bli arg. Öva på det. När du kommer så långt att du ser ilskan komma kan du börja bearbeta den. Inse att du själv är offret för din ilska (och alla andra obekväma känslor med för den delen). Låt ilskan rinna av dig. Är det verkligen värt besväret och olustkänslan att bli arg? Fokusera din energi på bättre saker.

Skriv inte när du är arg

Risken är stor att du kommer att ångra dig. Vänta gärna en natt. Om du måste skriva, gör det, men skicka det inte förrän du har lugnat ner dig och läst igenom texten noga.

Det finns ett ordspråk som lyder ungefär: "Håll tal när du är arg och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat."

Inse att du kanske inte var så tydlig som du borde

Även om något du skriver är fullkomligt tydligt för dig, kan det vara otydligt eller ha en annan innebörd för andra. Förtydliga om du märker att någon inte uppfattar vad du menar.

Det är mänskligt att göra fel

Jag begår misstag, du begår misstag och alla andra gör det. De flesta misstag går att rätta till. Be om ursäkt och var beredd att acceptera andras ursäkter när det behövs.

Se inte de här tipsen som lagar

:-) Du bestämmer själv om du vill följa dem eller inte, men fråga dig om det kan ligga någon sanning bakom dem. Ifrågasätt dem gärna.

Skrivet av Niklas, och publicerat med hans godkännande.

Tack Niklas! För lånet av denna artikel.

Av: medde

[

](link1.html)Personlig sida* Kontakta

Datum för publicering

  • 2008-04-26

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
medde
2008-04-26, 20:01
#1

Tycker denna är kanon, så bra skrivet av Niklas här på iFokus. Dessa saker som Niklas tar upp är väl att tänka på och vikitga saker.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
2008-04-27, 00:03
#2

Glad

medde
2008-04-27, 16:56
#3

Detta var mycket lårorikt att läsa, det jag tar in mycket känslor över tangentbordet.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
2008-04-27, 19:37
#4

Ja detta är så sant sagt, varenda ord. Man läser faktiskt av människor även genom skriften, precis som när ´man träffar någon "live" så att säga. Alla så läser vi av varndra vare sig vi tänker på det eller inte Glad

medde
2008-04-27, 20:17
#5

Visst gör man det, synintrycket är väl det man behåller kvar i hjärnan.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: